Svet

Rekordna majska vrućina u Antaliji – 42,9 stepeni

Meteorološki podaci počeli su se bilježiti prije 91 godinu, a od tada je najviša temperatura u maju izmjerena 1945. godine – 38,7 stepeni.

U turskom gradu Antalija, gdje se meteorološki podaci bilježe od 1929. godine, u nedjelju nešto prije podneva zabilježena je temperatura od 38,8 stepeni Celzijusa, što je rekordna temperatura zraka zabilježena u maju

Ne samo da je oboren rekord, temperatura je tokom dana u Antaliji skočila čak na 42,7 stepeni, prenosi Anadolija.

Šef lokalnog Ureda za meteorologiju Murat Guler kazao je kako temperatura u Antaliji nastavlja s rastom.

Meteorološki podaci u Antaliji počeli su se bilježiti prije 91 godinu, a od tada je najviša temperatura u maju izmjerena 1945. godine, kada je iznosila 38,7 stepeni.

Ulice potpuno ispražnjene

“Danas u 11:19 sati oborili smo taj rekord, temperatura je iznosila 38,8 stepeni. Od tada temperatura zraka konstantno raste i sada je dosegla čak 42,7 stepeni Celzijusa”, rekao je Guler.

Ulice Antalije su uglavnom bile prazne, zbog mjera protiv širenja korona virusa, no iznenadnim rastom temperature zraka potpuno su ispražnjene.

Nadležni organi u Turskoj su u nedjelju donijeli odluku prema kojoj se osobama starijim od 65 godina koje imaju neko hronično oboljenje dopušta izlazak vani u trajanju od šest sati.

Stoga su stariji građani koji su izašli vani morali naći hladovinu i zaštiti se od sunca.

Izvor: Agencije

Podeli