Društvo

Penzionerima dozvoljeno kretanje u toku Prvog maja

Za razliku od prethodnih godina, kada su izletišta širom Srbije bila prepuna zbog proslave Prvog maja, praznika rada, pandemija virusa korona dovela je do otkazivanja i ove manifestacije. Krizni štab za borbu protiv virusa usvojio je juče predlog da zabrana kretanja za prvomajske praznike bude od četvrtka 30. aprila u 18 sati, do subote 2. maja u 5 sati ujutru. Ko se ipak bude odlučio za uranak, rizikuje da bude kažnjen između 50.000 i 150.000 dinara, odnosno kaznom zatvora.
Mere zabrane kretanja ne odnose se na starije od 65 godina. Oni mogu u trajanju od sat vremena, po dva puta, bilo kada u toku dana, da izađu iz svojih domova i prošetaju. Ostali građani moći će da napuste dom u subotu, 2. maja, u pet ujutru, a biće u obavezi da se vrate najkasnije u 18 časova. Policijski čas od 18 sati važiće i u nedelju, 3. maja, i biće završen u ponedeljak u 5 sati ujutro.

Tokom vikenda, u cilju smanjivanja kontakata sa drugim ljudima na minimum, biće i dalje na snazi zabrana okupljanja više od dvoje ljudi na otvorenom prostoru. Kao i do sada, šetanje kućnih ljubimaca omogućeno je od osam do deset ujutru, odnosno od 23 do jedan ujutru, u rasponu do 200 metara od mesta prebivališta. U skladu sa odlukom Vlade Srbije, prodavnice i supermarketi prilagodili su radno vreme. U petak 1. maja, prodavnice neće raditi dok će u subotu i nedelju, 2. i 3. maja, raditi u periodu od 7 do 17 časova. U subotu i nedelju od osam do 17 sati biće otvorena i većina velikih drogerija.

 

Podeli