COVID-19

TURSKA:Kćerka zahvalila Turskoj za preuzimanje njenog oca koji je zaražen COVID-19

Turska je u nedjelju poslala avion u švedski grad Malmo i preuzela turskog državljanina kojem je potvrđen koronavirus. Kćeri turskog iseljenika zahvalile su se predsjedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoganu.

 

Kćerka zahvalila Turskoj za preuzimanje njenog oca koji je zaražen COVID-19
Ankara

Turska je u nedjelju poslala avion u švedski grad Malmo i preuzela turskog državljanina kojem je potvrđen koronavirus, a kojeg su u Švedskoj odbili primiti u bolnicu, javlja Anadolu Agency (AA).

Avion je poletio sa aerodroma u Malmou oko 9 sati po lokalnom vremenu, kojim su za Tursku poletjeli 47-godišnji pacijent Emrullah Gulusken s njegovo troje djece.

Kćeri turskog iseljenika zahvalile su se predsjedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoganu i ministru zdravstva Fahrettinu Koci zbog inicijative koju su pokrenuli kako bi njihovom ocu bio pružen adekvatan medicinski tretman.

“Čuli smo vaš glas. Naš avion je na putu. Dolazimo u Švedsku”, napisao je ministar Koca na Twitteru, koji je izdao naredbu da avion za medicinski evakuaciju poleti za Malmo.

“Znala sam da će nas naša zemlja podržati bez obzira na sve. Stali su uz nas u ovom teškom trenutku i učinili sve što mogu. Zahvaljujem ministru Koci, neka Allah zaštiti našu zemlju”, uzvratila je na poruku ministra Emrullahova kćerka Leyla.

Šef Ureda za komunikacije Predsjedništva Turske Fahrettin Altun, također, podijelio je poruku na Twitteru.

“Turski državljanin Emrullah Gulusken nije liječen u Švedskoj iako je pozitivan na koronavirus. Iz Turske smo poslali avion po njega”, kazao je Altun.

Na Altunov tweet odgovorila je druga Emrullahova kćerka Samira.

“Ponosni smo što smo Turci. Turski dužnosnici su svo ovo vrijeme bili s nama u kontaktu. Avion je poslan u Malmo, a na aerodrom će doći ambulantna kola. Neka Allah štiti našu zemlju”, napisala je Samira.

Cijelu ova priča počela je nakon što je kćerka Samira na društvenim mrežama objavila videozapis i ispričala slučaj njenog oca.

“Živim s porodicom u Švedskoj. Moj otac je prije 11 dana dobio temperaturu i počeo osjećati poteškoće u disanju. Javili smo se ljekarima, ali nažalost niko nije došao. Danima smo zvali više puta, ali niko nije odgovorio na naše pozive”, poručila je u videozapisu.

U međuvremenu, Ambasada Turske u Štokholmu i Direkcija za tursku dijasporu i srodne zajednice (YTB) stupili su u kontakt s porodicom Gulusken. Ministar zdravstva Fahrettin Koca razgovarao je sa Samirom i dobio informacije o zdravstvenom stanju njenog oca.

AA/GG

Podeli