EkonomijaVesti

Volan čeka zbog papira: Međunarodni transport je prepolovljen

KAPACITET voznog parka u Srbiji koji radi međunarodni transport je prepolovljen, jer je od 15.000 teretnjaka u pogonu svega oko 7.000. Ova delatnost je, pored turizma, najugroženija zbog situacije izazvane širenjem virusa korona. Jedan od gorućih problema koji našim prevoznicima otežava funkcionisanje u međunarodnom prevozu je izdavanje saobraćajne, vozačke dozvole i pasoša.

Ova dokumenta, kako tvrde, šoferi ne uspevaju da dobiju od trenutka uvođenja vanrednog stanja kada je Uprava za upravne poslove MUP zatvorila šaltere. Doneto je rešenje da se preko pošte obavi ta procedura, ali ona traje veoma dugo.

Generalni sekretar Poslovnog udruženja “Međunarodni transport” Aleksandar Spasić ističe za “Novosti” da su više puta intervenisali i tražili hitan postupak samo za vozila koja se bave tom delatnošću, jer zbog birokratije stoje kamioni.

Pre dva dana smo dobili obećanje od Uprave za upravne poslove da će do kraja nedelje da profunkcioniše sistem i da će po prioritetu da se obrađuju zahtevi vozača i vozila u međunarodnom saobraćaju – kaže Spasić. – To mora da se reši, jer u ovoj situaciji državi je potreban bukvalno svaki kamion, i da ode za robu koja je namenjena Srbiji i da odveze našu koja je prodata.

Vlasnik preduzeća “BN Bos šped” Nikola Bezbradica kaže da natovareni kamioni čekaju saobraćajnu dozvolu skoro dve nedelje.

Obraćali smo se mejlom, niko nije odgovarao, išao je vozač i u policiju i obećali su da će ga staviti na urgentno. Međutim, to još nismo rešili – žali se Bezbradica.

UBRZATI I CARINU

UDRUŽENjE “Međunarodni transport” tražilo je da se ubrza i proces na unutrašnjim carinarnicama, jer i to otežava funkcionisanje. – Predložili smo da se u komunikaciji sa vozačima maksimalno koriste elektronska dokumenta – kaže Spasić. – Dešava se da je terminal u Beogradu prepun, kolona na auto-putu bude i nekoliko kilometara duga. Treba što pre da se nađe brža procedura za carinjenje robe na vozilu.

Veoma je otežana i procedura za izdavanje dozvola za transport koje izdaje Ministarstvo saobraćaja čiji su šalteri, takođe, zatvoreni u trenutku uvođenja vanrednog stanja.

Taj dokument je potreban svakom kamionu za neku od zemalja u koju ide – objašnjava Spasić. – Ono što je trajalo jedan dan, sada se čeka čitavu sedmicu. Proceduru dodatno usporavaju kurirske službe koje zadržavaju pakete ili dolazi do njihovog gubitka ili neisporučivanja od strane brze pošte.

U resornom ministarstvu kažu da se zaduživanje i razduživanje godinama radi i elektronski, ali da se za to opredelio mali broj.

U MGSI napominju i da razduživanje mejlom nije prihvatljivo, jer nije propisano ni zakonom ni Uredbom.

Međutim, svi prevoznici imaju mogućnost pristupa elektronskom sistemu zaduživanja i razduživanja dozvola. Treba napomenuti i da od 1. 600 preduzeća registrovanih za međunarodni transport, oko 400 njih poseduje sve najvrednije međunarodne dozvole, a trećina ima pristup elektronskom sistemu – objašnjavaju u Ministarstvu. – Njihova nezainteresovanost i inertnost, da prihvate elektronsko poslovanje, posebno u ovim uslovima nije naš problem. Broj preuzetih dozvola u vanrednom stanju nije manji od prošle godine, kada je stanje bilo redovno.

NEMA VIŠE KONVOJA KROZ SRBIJU

MINISTARKA saobraćaja Zorana Mihajlović izjavila je da je od juče ukinuta policijska pratnja kamionima u tranzitu kroz Srbiju, što će omogućiti brži prevoz robe do krajnjih kupaca.

Ministarstvo je pokrenulo inicijativu ka Sloveniji i Hrvatskoj da i oni donesu istu meru, kako bi i građani Srbije, kao i drugih zemalja u okruženju, brže dobijali robu i namirnice – kazala je Mihajlovićeva. – S jedne strane ćemo imati ubrzan tranzit kroz Srbiju, a sa druge manje opterećivanje pripadnika MUP zbog pratnje konvoja kamiona. Vozači su putovali i do tri dana kroz Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju, kad se računa i čekanje na graničnim prelazima da se formiraju konvoji. Sa Ministarstvom energetike utvrđeno je ukupno devet benzinskih stanica na kojima će teretnjaci moći da se zadržavaju.

 

Izvor: Novosti

Foto: Z. Jovanović

 

Podeli