Zadrugama 600 miliona dinara: Kako će se deliti pomoć kad prođe epidemija

ZADRUGARI mogu da odahnu. Kabinet za regionalni razvoj i Akademijski odbor za selo Srpske akademije nauka i umetnosti najavili su novi program pomoći zadrugama “Dan posle”, koji će se sprovoditi nakon epidemije virusa korona. Za zadruge je spremljena pomoć od 600 miliona dinara.

Ministar zadužen za regionalni razvoj i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije Milan Krkobabić ističe da nije reč o kreditu, već o direktnoj, bespovratnoj pomoći. Po njegovim rečima, pojedinosti oko novog programa biće uskoro objavljene, a zadrugari će dobiti dovoljno vremena da se pripreme.

Posle pandemije, za preporod sela biće iskorišćeno i 300 miliona dinara, što zajedno čini sumu od 900 miliona dinara ulaganja u zadruge i sela Srbije – kaže Krkobabić. – U to ne ubrajamo sredstva koja će u poljoprivredu i seoske sredine biti uložena najnovijim ekonomskim merama Vlade Srbije. Pokazalo se da je selo uspešno tamo gde postoji i uspešno radi zadruga, pa ćemo nastojati da pomoć stigne do što većeg broja starih i novoosnovanih zadruga.

U Srbiji radi 1.700 ovakvih poljoprivrednih organizacija, od čega je 700 osnovano u protekle tri godine.

POMOĆ ZA PRVO STADO

DO sada je Kabinet za regionalni razvoj dodelio 1,7 milijardi dinara zadrugama za kupovinu opreme, mehanizacije, unapređenje tehnoloških postupaka, zasnivanje osnovnog stada ovaca, koza, krava, kao i višegodišnjih zasada. Sredstva su dobile 152 zadruge u Srbiji.

 

Izvor: Novosti

Foto: P. Milošević

Podeli