DruštvoVesti

Kon za RTS: Ne smemo da dozvolimo da nam se dogodi italijanski i španski scenario

Epidemiolog Predrag Kon rekao je za RTS da ne smemo da dozvolimo da nam se dogodi italijanski ili španski scenario. Istakao je da se nalazimo u najtežim nedeljama kada je reč o borbi protiv koronavirusa i da je potrebno da to svi znaju. Očekuje da će maksimum epidemije biti u petoj ili šestoj nedelji i građanima poručuje da izdrže jer će Srbija izaći kao pobednik.

Predrag Kon je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naveo da bi u sledećim nedeljama trebalo da počne nagli porast broja obolelih. Istakao je da, srećom, do sada taj rast nije kao što se očekivalo i da je to dobra vest.

“Ali se situacija iz dana u dan mora pratiti”, poručio je Kon.

Rekao je da je pad broja obolelih u odnosu na juče dobar, ali da se opet može očekivati skok.

Smatra da je svaki dan u kojem ima pad broja obolelih dobar jer se produžava vreme epidemije, ali ističe da se time produžava i vremenski period u kojem se može očekivati njen maksimum.

“Ali dolaze topliji i sunčani dani, tada mora da se desi nešto. Videćemo šta, ali mi očekujemo da oslabi prenosivost virusa, odnosno njegov potencijal”, naveo je Kon.

Ukazuje da se podaci koji se objavljuju odnose na prošli period jer je period inkubacije virusa pet do šest dana, a da će se i za toliko dana od danas videti rezultati ponašanja građana. Kaže i da, što ima više ljudi koji nose virus, to je i mogućnost prenošenja veća.

“Ne smemo da dozvolimo da nam se desi italijanski ili španski scenario. To je suština. Nalazimo se u najtežim nedeljama, to je potrebno svi da znaju”, poručuje Predrag Kon.

Neophodna disciplina

Smatra da je disciplina sada apsolutno neophodna i da nemamo više vremena.

“Ovo su krucijalne nedelje”, navodi Kon i dodaje da se nada da će i u zapadnoj Evropi virus popustiti jer je sve povezano.

Navodi da je za Srbiju važno da odloži maksimum epidemije.

“Nema dileme da je sve do sada dobro urađeno, a sada treba samo da funkcioniše. To je novi izazov za sve”, rekao je Kon.

Pozvao je lekare da izvuku dodatne kapacitet iz sebe. Objašnjava i da se on prvi put u svom radnom veku suočava s ovakvom situacijom i da i on nalazi način da izvuče više iz sebe.

“Ako društvo nađe snage da se odupre ovom izazovu, ono je položilo ispit zrelosti. U ovom trenutku je najvažnije da sačuvamo živote”, ističe Kon.

Dodaje da vlast odlučuje kako se mere sprovode, ali da, ako se vidi da raste broj umrlih, nema dileme da bi trebalo biti restriktivniji.

“Sve zavisi od nas, koliko ćemo izvući iz sebe. Nema više vremena”, kaže Kon.

Apelovao je na medicinsko osoblje da vežba stavljanje i skidanje zaštitne opreme i naveo da se nada da će veći teret preuzeti mlađi, jer oni mogu bolje da se koncentrišu.

“Mi stariji zaista gledamo sa strane, kako god to zvučalo, nismo u prvim borbenim redovima, tu smo samo da pripremimo teren”, rekao je Kon.

Istakao je i značaj logistike koju obezbeđuje Vojska Srbije.

Kon je naveo da, što se njega tiče, pandemija 2009. i 2010. godine nije shvaćena dovoljno ozbiljno, ali da to ne može da se poredi sa sadašnjom situacijom. Rekao je da je i tada učinjeno koliko se moglo i da je Srbija dala maksimum u tom trenutku.

“Ali meni se desilo da ovo doživim u toku radnog veka. To je veliki izazov za mene i ja sam ga prihvatio”, rekao je Kon.

Srbija će izaći kao pobednik

Poručuje da je siguran da će Srbija izaći ne samo kao pobednik već kao zemlja koja je u stanju da se bori sa ovakvom situacijom.

Rekao je da će maksimum epidemije verovatno biti u petoj ili šestoj nedelji, ali da će sve trajati i mesec dana posle toga.

“Najmanje još ceo april, maj, do juna. Onda očekujem ozbiljno olakšanje”, rekao je Kon.

Za kraj, epidemiolog Kon je imao poruku za građane Srbije: “Izdržite, sigurno izlazimo iz ove situacije. Vraćemo se normalnom životu, svim socijalnim aktivnostima, svemu lepom što čini život. Dočekaćemo slobodu zajedno!”

 

Izvor: RTS

Podeli