DruštvoVesti

Brnabić: ”Nabavljeno još 480 respiratora”

Premijerka Ana Brnabić izjavila je večeras da je Srbija nabavila 480 novih respiratora kao i da se očekuje dolazak u zemlju još najmanje 12 aviona koji će dopremiti medicinsku i zaštitnu opremu.

Ona je za televiziju Pink kazala da je Srbija u danima pre 6. marta, kada je registrovan prvi slučaj korona virusa u zemlju, uspela da obezbedi da 20 transportnih aviona dopremi medicinsku i zaštitnu opremu koju je država platila ili dobila kao donaciju.

“Do sada je sa avionom koji je sinoć stigao iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, ukupno osam aviona sletelo u Beograd sa tom opremom. Očekujem još najmanje 12 aviona jer sada ulazimo u verovatno najteže dve nedelje”, kazala je premijerka.

Ona je rekla da je trenutno u Srbiji 741 osoba pozitivna na korona virus, da je 55 osoba na respiratorima, da je 13 preminulih a da su izlečene 54 osobe.

“Zadovoljna sam dosadašnjom borbom, to je pravi rat protiv nevidljivog neprijatelja, samim tim i teži. Sad se ta borba usložnjava i vodi na više frontova. Svaka čast medicinskom osoblju, lekarima, sestrama i tehničarima koji su na prvoj liniji fronta i koji se bespoštedno bore 24 časa dnevno”, kazala je premijerka.

Po njenim rečima, zdravstveni sistem Srbije se i u četvrtoj nedelji epidemije korona virusa drži a nema ni nestašicau prodavnicama, za razliku od zdravstva mnogo bogatijih evropskih država.

Navodeći da su danas prva 33 pacijenta sa lakšim simptomima prebačeno iz KBC Dragiša Mišović u privremenu bolnicu na beogradskom sajmu, premijerka je kazala da sutra popodne očekuje da budu spremne i privremene bolnice u niškom Čairu i u novosadskom Spensu.

“Oslobodili smo 33 postelje u KBC Dragiša Mišović za teže bolesnike. One će biti vredne kao zlato u narednim nedeljama. Oslobađamo kapacitete, tako imamo bolji način da se borimo sa ovim”, rekla je premijerka.

Najavila je da će okončanju epidemije korona virusa, uputiti inicijativu Skupštini Srbije da se izgradi spomenik zahvalnosti Kini na iskazanom prijateljstvu i solidarnosti.

“Bez Kine mi bismo već bili na kolenima. Broj ljudi koji je zaražen i brzina širina virusa toliko je dramatična da je pritisak na zdravsteni sistem takav da se mnogo bogatije zemlje slamaju”, navela je premijerka.

Pozvala je još jednom građane da ozbiljno shvate preporuku da ostanu kod kuće, navodeći da je juče bila “malo deprimirana” kada je videla koliko je gradjana šetalo parkovima i gradskim ulicama.

“Neozbiljnim ponašanjem direktno ugrožavate živote hroničnih bolesnika i starijih gradjana, jer onda je manje respiratora raspoloživo. Neodgovornost koju smo juče videli je za mene ljudski poražavajuća”, kazala je premijerka i dodala da će u slučaju potrebe, država uvesti i restriktivnije mere kako bi bili spašeni životi ljudi.

 

 

Izvor: Kurir.rs

Foto: Printscreen / RTS

 

Podeli