SDP pozdravila ukidanje zabrane zapošljavanja u prosveti

Skupština Srbije počela je danas 12. vanredno zasedanje, sazvano na zahtev Vlade Srbije, a na dnevnom redu biće više zakonskih izmena i dopuna.

Između ostalih, pred poslanicima su se našli Predlog izmena i dopuna Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o dualnom obrazovanju.

Govoreći o ovim zakonima narodni poslanik SDP-a, dr Muamer Bačevac je pozdravio odluku Vlade da  prvo u prosveti  ukine zabranu o zapošljavanju novih prosvetara.

“Mi u SDP-u smo insistirali da što pre započne zapošljavanje novih, mladih, inovativnih učitelja, nastavnika i profesora. Nove snage, jaka konkurencija i dobra motivacija stvaraju vrhunske predavače”, istakao je Bačevac.

Hvaleći dosadašnji učinak Ministarstva prosvete, Bačevac je istakao da sledeći korak u reformi mora biti bolje osmišljavanje gradiva koje, kako je rekao, mora biti zanimljivo, a nastavnici moraju biti inspirativni.

“Razočaravaju rezultati PISA testova koji pokazuju da naša deca mnogo memorišu ali slabo povezuju nabubane činjenice. Njihova funkcionalna pismenost nije na dobrom nivou. Najbitnija faza u učenju je odvajanje bitnog od nebitnog i profesori to moraju činiti u svojim predavanjima, čime će olakšati proces učenja svojim učenicima”,rekao je poslanik SDP-a.

Bačevac je podsetio na, i danas aktuelnu, Sokratovu misao da je obrazovanje umetnost razgorevanja plamena radoznalosti a ne puko punjenje mladog čoveka informacijama.

“SDP je usvojio posebnu strategiju “Država znanja”, u kojoj Srbiju vidi kao zemlju besplatnog i svima dostupnog obrazovanja, a funkcialnu pismenost i korisno znanje, postavio  za imperativ naše moderne škole”, podvukao je Bačevac.

 

Senada Kalić

Podeli