KulturaVesti

Memić i Vidosavljević dobitnici priznanja “Kulturni obrazac”

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uručio je sinoć u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu priznanje “Kulturni obrazac” pojedincima i ustanovama za posvećeni rad u oblasti kulture. Među onima koji su svojim radom i postignućima prevazilazili standarde struke su direktor novopazarskog Kulturnog centra Husein Memić i arheolog iz Novog Pazara Vladan Vidosavljević. Svečanosti je prisustvovao i potpredsednik vlade, minister trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

‘’Kulturni obrazac’’ je nagrada koja je ustanovljena s ciljem da kulturnu javnost podseti na uzorite i ugledne pojedince koji svojim radom i postignućima prevazilaze standarde struke i svoj život posvećuju kulturi – rekao je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević. U Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu, pred najzaslužnijim kulturnim poslenicima u zemlji, ovogodišnjim laureatima priznanja ‘’Kulturni obrazac’’, Vukosavljević je ponovio konstataciju da je Novi Pazar najsvetlija tačka na kulturnoj mapi Srbije.

”Ne govorim ovo zbog ministra Ljajića koji je ovde, već zato što je to istina. Dužan sam da govorim istinu i to činim kad god sam u prilici. Naša delegacija je bila u velikom i važnom gradu Srbije, Novom Pazaru. Tamo smo sreli vredne poslenike iz oblasti kulture, preduzimljive, hrabre, otresite i sposobne ljude, koji u kulturu svog grada ulažu mnogo i rezultati tog rada se vide”, kazao je Vukosavljević.

Najzaslužniji za vodeću poziciju Novog Pazara na kulturnoj mapi Srbije, direktork Kulturnog centra Husein Memić kaže da je ovo priznanje rezultat dugogodišnjeg napornog rada te da predstavlja podstrek za dalji, i još intenzivniji razvoj kulture.

‘’Imamo nove projekte i planove. Ono što je do sada urađeno ostaje mlađim naraštajima da koriste, čuvaju i dograđuju, a mi moramo da razmišljamo o daljim planovima’’, rekao je Memić.

Za doprinos očuvanju kulturne baštine ‘’Kulturni obrazac’’ uručen je i arheologu iz Novog Pazara Vladanu Vidosavljeviću.

‘’Ovo priznanje mi mnogo znači, i lično i profesionalno, ali ukazano poverenje treba i opravdati’’, kazao je Vidosavljević.

”Gens una sumus – jedan smo rod, geslo Svetske šahovske federacije važi i za kulturne poslenike”, rekao je minister Vukosavljević na ovoj svečanosti. On je kazao da je nagrada ‘’Kulturni obrazac’’ ustanovljena kao bleda analogija nagradi ”Lovorov venac”, koja se dodeljivala tokom antičkih Olimpijskih igara, i koja nije donosila ni zlato ni novac ni privilegije, ali je donosila posebnu vrstu uticaja svom nosiocu, te pozvao prisutne laureate da da na svaki način nastave da podstiču društvenu zajednicu na veća ulaganja u svim oblastima kulture.

U organizaciji Ministarstva kulture i informisanja, nakon uručenja priznanja zaslužnima, organizovan je i svečani novogodišnji koktel. 

S.Lj.

Podeli