DruštvoVesti

Primanja ne morate lično da preuzimate: Onaj koga ovlastite može da donese penziju

Najstariji biraju kako će primati novac iz Fonda PIO. Ranije punomoćje dostavljano nadležnima jednom godišnje. Ovaj papir, međutim, mora da bude overen.

Prema  važećim propisima, penzioneri koji imaju prebivalište u Srbiji na nekoliko načina mogu da primaju penziju. Osim isplate na tekući račun, na kućnu adresu, preko šaltera isporučne pošte, na račun ustanove, recimo, doma za stare, u kom je korisnik smešten, postoji i mogućnost dobijanja penzije preko punomoćnika.

Ranije su korisnici jednom godišnje Fondu dostavljali punomoćje, a ukoliko to nisu činili penzija im je obustavljana, što je usložnjavalo posao. Sada su propisi bolje uređeni, važeće punomoćje se može u svakom trenutku opozvati i tada postoji obaveza da se dostavi Fondu izjava o opozivu, a korisnik mora da se izjasni o daljem načinu isplate. Ukoliko to ne uradi, PIO će mu penziju prema podacima koje ima poslati na kućnu adresu, a ako adresa nije na teritoriji Srbije isplata će privremeno biti obustavljena.

Način isplate se može menjati u toku korišćenja prava ukoliko korisnik za to podnese zahtev. Najviše promena prethodnih meseci bilo je upravo u isplati preko punomoćnika. U prethodnoj verziji Zakona o PIO korisnik je mogao da ovlasti drugu osobu da u njegovo ime prima penziju i novčanu naknadu, a ovlašćenje je važilo najduže 12 meseci od dana njegovog izdavanja. Ono je moglo da se produži, a u tom slučaju obaveza korisnika je bila da do 30 dana pre isteka roka važenja ovlašćenja dostavi Fondu novo, odnosno ovlašćenje kojim se produžava postojeće.

Penzioner može da ovlasti punomoćnika da u njegovo ime prima penziju i novčanu naknadu. Ovaj papir, međutim, mora da bude overen i važi od dana njegovog opoziva od strane korisnika, odnosno do dana njegove smrti. Propisi nalažu da mora da bude overen kod javnog beležnika, odnosno notara, i u Fondu PIO.

 

Izvor: Novosti

Podeli