DruštvoVesti

Ministarstvo zdravlja organizuje 17. preventivnu akciju: U nedelju besplatno na ultrazvuk

U ZDRAVSTVENIM ustanovama, na svim nivoima zdravstvene zaštite, od ambulanti i domova zdravlja do kliničkih centara, u nedelju će biti organizovani besplatni preventivni pregledi. U ovoj akciji, 17. po redu, otkako je Ministarstvo zdravlja pokrenulo program jačanja prevencije i ranog otkrivanja bolesti, učestvovaće više od 200 ustanova. Od osam do 16 sati radiće se ultrazvučni pregledi stomaka, tumor markeri i internistički kardiološki pregledi, koji uključuju EKG i proveru krvnog pritiska.

Iako su tokom prethodnih 16 akcija, tokom kojih je pregledano gotovo 350.000 stanovnika, bili zastupljeniji specijalistički pregledi, ovoga puta program je pravljen tako da “pokrije” najširi spektar bolesti.

Ustanove će raditi one tumor markere za koje imaju kapacitet – kažu u Ministarstvu zdravlja. – Zato ovoga puta nećemo imati iste analize u svim centrima.

Doktor Predrag Sazdanović, direktor Kliničkog centra u Kragujevcu kaže za “Novosti” da će u ovom KC i lokalnom domu zdravlja, u nedelju raditi oko 40 specijalista i supspecijalista. – Ultrazvuk abdomena radićemo u KC na četiri aparata sa dva radiologa i dva gastroenterologa. I ovoga puta očekujemo veliki broj pacijenata, i da će najviše zainteresovanih biti upravo za kardiološki i gastroenterološki pregled. Svakom ko na kardiološkom pregledu izrazi sumnju na povišen šećer, određivaćemo i nivo glukoze u krvi. Od tumor markera radićemo CA19-9 i CE1. To su i najčešći tumor markeri za promene na jetri, želucu i pankreasu.

I u drugim centrima potvrđuju da je sve spremno za akciju besplatnih preventivnih pregleda, na koje mogu da dođu i građani bez zdravstvene kartice.

U Kliničkom centru Srbije na više punktova biće angažovano oko 70 medicinara. I ostale zdravstvene ustanove odredile su dežurne ekipe za nedelju, a kadrovi su planirani tako da može da se pregleda gotovo 26.000 ljudi, što je i bio najveći odziv u jednoj od ranijih akcija.

PREGLEDI DOK IMA INTERESOVANjA

JOŠ na samom početku ova akcija je prema interesovanju premašila naša očekivanja. Broj zainteresovanih da kroz ovaj program provere svoje zdravlje ne jenjava – kažu u Ministarstvu zdravlja. – Nastavićemo sa ovakvom vrstom jačanja prevencije i ranog otkrivanja bolesti, sve dok je to po odazivu građana opravdano. Na ovim pregledima su do sada kod nekoliko hiljada građana otkriveni bolesti i poremećaji, i pre nego što su se pojavili simptomi, pa su upućeni na dalje lečenje.

 

Izvor: Novosti

Foto: N. Fifić

Podeli