Sport

Fermanović i Ječanski najbolji na 23. Ćakovom memorijalu

Plivač Swim stara iz Bečeja Miroslav Fermanović i članica istog kluba Jovana Ječanski pobednici su glavnih maratonskih trka na 5.000 metara, koje su održane u okviru 23. Memorijala Safet Mavrić Ćako na ribarićkom jezeru Gazivode.

U konkurenciji 16 plivača, Fermanović je slavio ispred Nikole Milenovića iz leskovačke Dubočice i trećeplasiranog takmičara subotičkog Spartaka Filipa Zavišića.

Ječanski je bila najbrža među šest plivačica, a drugo i treće mesto pripali su predstavnici subotičkog kluba Spartak prozivka Bojani Fermanović i Ajši Lakota iz novopazarskog Delfina 2007.

U muškom maratonu na pet kilometara, u konkurenciji dečaka do 10 godina starosti zlatnu medalju osvojio je Lazar Filipović iz Delfina 2007, kojem je pripao i pehar za najmlađeg učesnika.

Njegov klupski kolega Ramiz Gračanin trijumfovao je u godinu starijoj konkurenciji, a kod dečaka starosti od 13 do 14 godina pobedio je Filip Zavišić (Spartak Subotica), drugi je bio Aleksa Duduković (Feniks Sombor), a treći Miloš Milenković (Dubočica).

Među plivačima koji imalu 15 i 16 godina najsjanije odličje osvojio je Kristijan Stojanovski iz Severne Makedonije, dok je u uzrastu od 17 i 18 godina šampion Miroslav Fermanović nadmašio jedinog rivala Nikolu Milenovića.

Jasmin Gračanin iz Delfina 2007 je kod takmičara starosti između 30 i 34 godine nadmašio Nedžada Koničanina, u konkurenciji od 35 do 39 godina zlato je pripalo Branku Tepšiću iz Sombora, a kod plivača koji imaju od 40 do 44 godine Slobodanu Obućini iz ivanjičkog kluba My Gym.

U konkurenciji takmičara od 50 do 54 godine pobedio je Milan Milojević iz zrenjaninskog Kluba daljinskog i maratonskog plivanja Peskara, drugi je bio Dragan Kerkez, dok je treće mesto osvojio Mirčeta Vučićević iz kluba My Gym.

Član Peskare Srđan Stefanović osvojio je titulu prvaka u konkurenciji od 65 do 69 godina, a poneo je i pehar namenjen najstarijem učesniku memorijala.

U ženskoj konkurenciji, kod maratonki dobi od 13 do 14 godina prva je bila Bojana Fermanović, druga Ajša Lakota i treća Jelena Dabić iz Delfina 2007.

Trku maratonki starosti od 15 do 16 dobila je godina Jovana Ječanski, ispred Sumeje Lakota iz Delfina 2007.

Na kraćim deonicama takmičili su se uglavnom članovi ovdašnjih klubova Novi Pazar i Delfin 2007, a kod najmlađih dečaka na 50 metara slavio je Amen Duljević, ispred Sava Dimitrijevića, dok je kod devojčica prvo mesto uzela Dina Kaja iz Prištine, a drugo i treće Lajla Dazdarević i Ajša Čepeljac.

Na 300 metara kod dečaka Lazar Filipović pobedio je kod 2010 i 2011. godišta, dok je u nadmetanju generacija 2008 i 2009 David Mutavdžić bio prvi, a Emin Rebronja drugi.

Anja Filipović ostvarila je trijumf kod devojčica, a posle nje u cilj su ušle Tamara Dabić i Esma Lakota.

U trci na 800 metara, Ramiz Gračanin, Davud Dupljak i Anel Duljević, tim redosledom, našli su se na pobedničkom postolju kod generacija 2006 i 2007, gde je kog devojčica poredak tri najbolje glasio Ajša Lakota, Sumeja Ćorović i Ahena Tutić.

U uzrastu 2004 i 2005, zlato je kod dečaka osvojio Emin Zećirović, srebro Kerim Škrijelj, a bronzu Petar Petrović, a kod devojčica je najbrža bila Sumeja Lakota, ispred Jane Jolović i Emine Spahić.

Ćamil Škrijelj bio je prvi, Haris Dervišnurović drugi, a Antonije Milenković treći kod dečaka od 2000. do 2003. godišta, gde je kod devojčica zlato pripalo Nadžiji Mavrić.

Najbolji među ribolovcima bio je Ismail Fujaljkić, na drugoj poziciji završio je Ivan Vučićević, a na trećoj Rifat Gicić.

Kod ribolovaca pionira izdvojio se Mehmed Gračanin, a pratili su ga Tahir Omerović i Nikola Radomirović.

Posebna priznanja dodeljena su planinarima Sandžaka, koji su ranije prešli transferzalu u dužini od 44 kilometra, kao i porodici Safeta Mavrića Ćaka i Kompaniji Dalas.

Grad Novi Pazar bio je generalni pokrovitelj manifestacije, koju je organizovao novopazarski Sportski savez, zajedno sa plivačkim klubovima Delfin 2007 i Novi Pazar, Gradskom organizacijom sportskih ribolovaca Novi Pazar i Planinarskim klubom Sandžak, a uz pomoć Kajakaškog kluba Stari grad.

M. Minić

Podeli