Kultura

Damir Imamović i Vasil Hadžimanov otvorili Festival “Zeman”

Nastupom Damira Imamovića i Vasila Hadžimanova počeo je ovogodišnji World music fest “Zeman”. Publika u Gradskom parku uživala je u muzici dva istaknuta autora. Iako je bilo planova i pokušaja saradnje i ranije, ovo je prvi put da rame uz rame nastupjau dva istaknuta autora, čuveni sarajevski sevdalija Damir Imamović i džezer iz Beograda, Vasil Hadžimanov koji su pred novopzarsku publiku donijeli jedinstvenu mješavinu sevdaha, tonova orijentalnih instrumenata i specifičnog balkanskog džeza.

 

” Publika nas je baš divno primila i ovaj prostor iza nas je zaista magičan. Vasil radi jako dugo nešto što nije klasični džez, dok sevdah zadnjih desetak godina kroz tu moju generaciju proživljava neki novi život i mislim da je super da se spojimo. Pokušavali smo i ranije, bilo je par prijedloga, ali ovaj put je nekako sve ispalo kakao treba. Mislim da su ti festivali divni jer donose nešto novo gradu, pogotovu ovi što ne samo da dovedu bendove nego prave neke nove produkcije”, rekao je Damir Imamović.

 

Iako je Zeman veom mlad festival, učesnici prve večeri kažu da je sve bilo besprekorno, ideja, ozvučenje i ambijent koji je ukomponovan u samu muziku. Oni predviđaju svijetlu budućnost manifestaciji koja se održava drugi put.

” Mogu reći da mi je bilo veliko zadovoljstvo, baš smo se lijepo i igrali i družili, sve je ispalo i bolje nego što sam mislio. Sevdah je nešto što osjećam i u svojim genima s obzirom da mi je majka iz Bosne, ali i jednostavno to je muzika Balkana koja je u nama svima”, rekao je Vasil Hadžimanov.

Kompletnom ugođaju doprineo je i ambijent koji su obezbjedili organizatori festivala “Zeman“, svjetla, scena i atmosfera na pozornici festivala kod Kule motrilje. Druge večeri publika ima priliku da uživa u flamenko muzici i nastupu slovenačke grupe Sentido, kao i nastupu umjetnika iz Ankare, grupe Mavi Siyah. Sve muzičke večeri festivala počinju u 20:15.

 

 

Podeli