Reportaže

Uspio lijek za rak: Naučnici maligne ćelije pretvorili u salo

Stručnjaci sa Univerziteta u Bazelu napravili su veliki napredak prateći put metastaziranja ćelija raka. Kako prenosi “CC Channel” , oni su uspjeli naterati ćelije raka dojke da se pretvore u salo i time postanu potpuno bezopasne.

Ovaj obećavajući napredak pojašnjavaju na primjeru da kada posječete prst ili kada fetus počne da formira organe, ćelije epitela počinju da se mijenjaju u jednu vrstu matičnih ćelija po imenu mezenhimske matične ćelije, koje se potom ponovo pretvaraju i formiraju ono tkivo koje je potrebno tijelu.

Ćelije raka prestale da se šire - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Ćelije raka prestale da se šire(Screenshot / YouTube)

Ovaj proces je poznat kao epitelno-mezenhimska tranzicija (EMT), a već neko vrijeme je poznato kako se ćelije raka ovim ili suprotnim procesom, mezenhimsko-epitelnom tranzicijom (MET), mogu širiti kroz tijelo i metastazirati.

Zbog toga su istraživači u miševe usadili agresivni oblik čovečjeg raka dojke, kako bi onda miševe tretirali sa dva lijeka “rosiglitazone” i “trametinib”.

Zahvaljujući lijekovima, ćelije raka su su, umesto da se prošire tokom procesa metastaziranja, pretvorile u masne ćelije, putem procesa koji se naziva adipogeneza.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=mCKwAMtPhNA]

– Rezultati pokazuju da je terapija indukovala adipogenezu u ćelijama raka – navodi se u studiji.

Uprkos tome što se nisu sve ćelija raka pretvorile u salo, ostale su takve.

– Maligne ćelije koje su prošle proces EMT potpuno su prestale da se šire. Ono što smo vidjeli u dugoročnim eksperimentima jeste da ne postoji povratni proces nakon što se ćelije raka pretvore u masne ćelije – istakao je Gerard Kristofori (Gerhard Christofori), biohemičar na Univerzitetu u Bazelu.

Avaz/GG

Podeli