Reportaže

TRT televizija kojoj se veruje, Glas Turske servis i na srpskom jeziku

Generalni direktor Turske Radio Televizije Ibrahim Eren je kazao da turski narod ima veliko povjerenje u vijesti koje se emituju od strane TRT-a.

Ibrahim Eren učestvovao je na 5. Globalnom informativnom forumu koji se organizuje od strane Turske Radio Televizije u Istanbulu u okviru sastanaka Azijsko-pacifičke unije javnih emitera ABU-a.

Eren koji vrši i dužnost potpredsjednika ABU-a kazao je da na forumu učestvuje preko 120 učenika iz 35 zemalja.

Ovogodišnja tema foruma je „povjerenje i tačnost u informativnom emitovanju“ kazao je Eren i dodao:  

„Kao javni emiteri i predvodnici glavnih medija imamo veliku odgovornost za uspostavljenje povjerenja u medije. Jer danas gledaoci imaju na miliona raznih izvora vijesti. Preko socijalnih medija svaki dan vide na stotine različitih vijesti. U posljednje vrijeme sve više imamo rasprave u vezi „fake news“ tj. lažnih vijesti. Zbog toga kao javni emiteri imamo puno veću odgovornost u prenošenju tačnih i povjerljivih vijesti“.

Eren je kazao da TRT 1 u Turskoj već više od godinu dana se nalazi na prvom mjestu po gledanosti vijesti i informativnih programa.

„Građani imaju povjerenje u vijesti koje emitujemo. I mi radimo na tome da uvijek prenesemo najtačnije vijesti i da vijest potvrdimo iz više izvora. Svaki dan emitujemo na stotine vijesti i veoma je teško sve ove vijesti prekontrolisati, ali to je naša dužnost. Isto tako imao veoma brz protok vijesti i informacija. Moramo stalno naporno da radimo kako bi pratili aktuelne i tačne vijesti“, kazao je Eren.

Turska radio televizija, razgranatom mrežom dopisnika, koji su uvezani kroz servis  ,,TRT VOT,, pokriva događaje širom svijeta.  Zbog objektivnosti i kvaliteta,  program i  informacije preuzimaju različiti mediji. Utorak je dan kada TRT program na radiju i satelitu, emituje  na srpskom jeziku, a  dopisnik Galib Gicić, kroz video reportaže i audio zapise, svijetu i Turskoj prezentuje sve važne događaje iz Srbije.

Podeli