Kultura

Omladinski hor ”Turksoy” održao koncert u Novom Pazaru

U okviru evropske turneje Omladinski hor Međunarodne organizacije turske kulture TURKSOY predstavio se i novopazarskoj publici. Nastupom u koncertnoj dvorani novopazarskog Kulturnog centra publiku je oduševio izvedbama a kapela numera različitih prostora i kultura. Događaj su organizovali: Gradska uprava Novog Pazara, Kulturni centar, Centar za tursku kulturu Novi Pazar i KUD mladih Novi Pazar, a pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Turske u Srbiji i Instituta “Yunus Emre”.

Koncert kamernog omladinskog hora ”Turksoy” u Novom Pazaru obilovao je delima svetskih klasika, turskih autora te jedinstvenim muzičkim delima poznatih autora zemalja članica Turksoy-a.

Dobrodošlicu prisutnima poželeo sekretar Turksoy-a Duisen Kasseinov. On je kazao da  ovaj međunarodni hor svoj drugi koncert u okviru evropske i balkanske turneje održava u Novom Pazaru na desetu godišnjicu od osnivanja instituta “Yunus Emre” u ovom gradu, te da njihov dolazak u Novi Pazar nije slučajan.

‘’Sa zadovoljstvom želim izjaviti da se iz dana u dan saradnja između Turksoya i Republike Srbije sve više razvija , te da se ulažu veliki napori da se ta saradnja institucionalno utemelji.  KUD mladih Novog Pazara učestvovao je u dva navrata na manifestacijama koje smo mi organizovali u Turskoj, predstavivši se svojim narodnim igrama. Treba naglasiti da smo u okviru kulturnih i naučnih istraživanja više puta ugostili predstavnike kulture i umetnosti iz Srbije.’’

Prisutne je pozdravio i prvi čovek Novog Pazara, Nihat Biševac. Direktor novopazarskog Kulturnog centra Husein Memić rekao je da je Novi Pazar ove godine vodeći grad u Srbiji po broju održanih i planiranih kulturnih dešavanja, te da je koncert Turksoya jedinstven i nesvakidašnji kulturni događaj ovog leta.

Omladinski hor Turksoy čine umetnici iz Azarbejdžana, Kazahstana, Kirgistana, Turkmenistana, Turske i Rusije. Osnovan 1993. godine. Hor Turksoy, koji je za kratko vreme osvojio brojna priznanja, za razliku od njihovog orkestra prvi put je na turneji po Balkanu. Nakon koncerta u Novom Pazaru, trupa putuje u Crnu Goru gde će održati dva koncerta, a potom i u Hrvatsku i Portugal.

S.Lj.

Podeli