Potrebno mišljenje BNV-a o promeni naziva ulica i trgova

Inicijativom o promeni naziva ulica i trgova u Novom Pazaru, Stranka demokratske akcije Sandžaka nije ispoštovala zakonsku proceduru. Pre nego što bi o takavom predlogu mogli raspravljati odbornici Skupštine grada – objašnjavaju iz Gradske uprave – neophodno je, između ostalog, i mišljenje Bošnjačkog nacionalnog vijeća, koje se do sada nije oglasilo po tom pitanju.

Načelnik Gradske uprave, Džemil Divanefendić ističe da postoji tačno određena zakonska procedura o tome kako inicijativa o promeni naziva ulica i trgova prerasta u predlog odluke, te da je u lokalnim samouravama, kao što je Novi Pazar, gde nacionalana manjina participira u značajnoj meri, mišljenje nacionalnog saveta od velike važnosti.

”Ovde, smatram da je jedna od ključnih uloga u celokupnom procesu, uloga Bošnjačkog nacionalnog vijeća, delom zbog zakonskih ovlašćenja koje ima BNV, a s druge strane i zbog ljudi u Vijeću koji imaju impresivne biografije, koji su priznati u svom poslu. Oni su uglavnom naučni radnici, koji su ostvarili zavidne karijere i njihovo mišljenje ima određenu težinu”, naglasio je Divanefendić.

Član Gradskog veća, Mirsad Jusufović izražava čuđenje što se Bošnjačko nacionalno vijeće još uvek nije oglasilo po tom pitanju.

”Zahtevamo, odnosno, preporučujemo – ističe Jusufović – da se BNV oglasi po pitanju promene naziva ulica i trgova, da čujemo kakav je njihov stav jer, radi se o oblasti koja jeste u ingerenciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća.”

S.Lj.

 

Podeli