Društvo

Najdraži gost i u Berlinu

Mubarek Ramazan stigao je i nemačku prestonicu. Pripreme za doček najdražeg gosta kod pripadnika islama bile su primetne jer je nekoliko dana unazad bila primetna velika gužva u super-marketima. Naročito turskim koji prodaju halal proizvode. Ramazanska atmosfera se oseća bukvalno u svakom delu Berlina gde ima muslimana,pa iako je ponedeljak u nekim mestima je,neočekivano,prilično pusto. Sandžaklije sa kojima smo razgovarali ističu da su jedva čekali početak posta.

“Ramazan je dobra prilika da još više učvrstimo vezu sa Uzvišenim Gospodarom, da se medjusobno zbližimo i ojačamo taj kontakt koji s ezbog tempa života ovde, ponekad i izgubi. Dugo sam u Nemačkoj, u početku je bilo teško, emotivno zbog toga što nije porodica tu. Vremenom se čovek navikne, sretne nove prijatelje s kojima se i nostalgija lakše preboli. Iskoristio bih priliku da svim muslimanima širom sveta mubareklisem početak Ramazana, uz želju da ove dane provedu u ibadetu, da svaki dan donese mir, radost i Božiju milost, uz svoje najmilije”, kaže Esad-Eco Hamzagić iz Novog Pazara.

Napomenimo i da će u tri džemata,gde je veliki broj ljudi iz naših krajeva, svake večeri, tradicionalno biti klanjan Teravih namaz, biće upriličeni zajednički iftari a predviđene su i brojne aktivnosti tokom Ramazana.

Elvir Nailović, dopisnik iz Berlina

Podeli