DruštvoVesti

Martinović : Najveće interesovanje za otvaranje radnih mesta

Umesto da čekaju posao, pokušaće sami da ga pokrenu. To je verovatno logika kojom se vode građani sa evidencije nezaposlenih koji poslednjih nedelja konkurišu za projekte samozapošljavanja. U Nacionalnoj službi za zapošljavanje kažu da uslovi nisu komplikovani.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović rekao je da je 22. april rok do kojeg zainteresovani mogu da podnesu zahtev, biznis plan i neophodnu dokumentaciju.

Da bi neko mogao da se prijavi neophodno je da bude na evidenciji NSZ i da je prethodno završio obuku.

Ove godine možemo uključiti u taj program blizu 4.000 ljudi, do sada je podneto oko 2.500 zahteva, ali nas to ne brine jer su naši ljudi navikli da čekaju poslednji dan, rekao je Zoran Martinović gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Poručio je da procedura nije zahtevna, a da je novac koji se dobije bespovratna pomoć za pokretanje nekog posla.

„Novac može neko nazvati simboličnim, neko podsticajnim. Ove godine dajemo od 200.000 do 240.000 dinara. Mislim da je to makar dovoljno da se godinu dana uplaćuju porez i doprinosi, dovoljno da se započne neki biznis koji ne zahteva velika ulaganja“, rekao je Martinović.

Jedina obaveza je, kaže, da se ispuni ono što je u ugovoru.

Najveće interesovanje za otvaranje radnih mesta

Direktor NSZ naveo je da je ta služba predstavila svoje programe u svim lokalnim samoupravama, a da je naveće interesovanje za otvaranje novih radnih mesta, za šta se može dobiti od 150.000 do 300.000 dinara.

Kao novinu naveo je program pripravništva, koji se od ove godine sprovodi u privatnim kompanijama.

„Želimo da razvijemo realni srektor i rasteretimo javni sektor. Ove godine ćemo imati dva modaliteta – za lica sa visokom stručnom spremom i sa srednjom stručnom spremom, starosti do 30 godina“, kaže Martinović.

Postoje uslovi koje moraju da ispune budući zaposleni, kao što je, na primer, šest meseci na birou rada i prosečna ocena studiranja 8,5. Međutim, uslova ima i za poslodavce.

„Poslodavci imaju obavezu da nakon isteka perioda koji mi finansiramo, 12 meseci za VSS i šest meseci za SSS, ta lica zadrže određeni vremenski period u radnom odnosu, od tri meseca do šest meseci. To nije velika obaveza, ali verujem da svi oni koji se dobro pokažu kod poslodavca, sigurno imaju šanse da ostanu duže“, naveo je Martinović.

Očekuje se da preko ovog programa bude angažovano oko 1.130 pripravnika.

SDPS Srbije

Podeli