DruštvoVesti

Uvođenje nemlečne ishrane kod beba

 Polivalentna patronažna služba Doma zdarvlja Novi Pazar u okviru svojih aktivnosti danas je mamama organizovala predavanje koje se odnosilo na uvođenje nemlačne ishrane u bebin život kao dodatak dojenju. Mame su čule dosta korisnih stvari a učestvovale su i u demonstrativnoj kuhinjici gde su pripremale obroke koje su njihove bebe degustirale.

Ova služba veoma odgovorno se bavi zdravstveno vaspitnim radom pa je danas, u okviru svojih aktivnosti , organizovala demonstrativnu kuhinjicu za meme koje imaju bebe uzrasta od tri do šest meseci. Kuhinjica je podrazumevala učešće majki u pripremi nemlečne ishrane sa žitaricama kao dodatak dojenju. Ono što je istaknutno na predavanju jeste to, da mame ne smeju prekidati dojenje i bebama davati samo ovu nemlečnu ishranu već je ona samo dodatak dojenju.

Današnje predavanje, kako ističe patronažna sestra Kristina Marković, posebno je važno za naše područje jer je još uvek specifično po tradicionalnom odgajanju dece i njihovoj ishrani u koju roditelji veoma rano uvede namirnice koje ne bi trebalo kao što je kravlje mleko, pa su ovakve edukacije način da im se inovacije u ishrani beba približi na što boli način.

 

B.V.

Podeli