EkonomijaVesti

Ljajić sutra u Moskvi: Finale razgovora o sporazumu sa Evroazijskom ekonomskom unijom

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić sutra će Moskvi sa ministarkom trgovine Evroazijske unije Veronikom Nikišinom obaviti finalnu rundu razgovora o zaključenju sporazuma o slobodnoj trgovini izmedju Srbije i Evroazijske ekonomske unije, najavljeno je danas iz njegovog kabineta.

Evroazijsku ekonomsku uniju čine Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija i Kirgistan, a to je tržište od oko 180 miliona stanovnika.

Sadašnja trgovinska razmena Srbije sa tim zemalja je u vrednosti 2,87 milijardi dolara, od čega je 90 odsto trgovina sa Rusijom.

Srbija ima sporazume o slobodnoj trgovini sa Rusijom od 2000. godine, sa Belorusijom od 2008. i sa Kazahstanom od 2009. godine, koji omogućavaju bescarinski izvoz u te zemlje 99 odsto robe.

Do sada su u pregovorima o sklapanju sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unujom bile sporne kvote za izvoz cigareta, određenih vrsta sireva i rakije. Iako je bilo najavljivano, Srbija ne pregovara o bescarinskom izvozu automobila jer je potrebno da više od 50 odsto komponenti vozila bude domaćeg porekla, što sada nije slučaj u proizvodnji Fijatovih automobila u fabrici u Kragujevcu.

Dok ne postane punopravna članica EU, Srbija može da sklapa sporazume o slobodnoj trgovini, a kada postane deo te zajednice sporazumi prestaju da važe.

Izvor : Beta

Foto : Tanjug

Podeli