DruštvoVesti

Rad Skupštine još transparetniji

Elektronski sistem rada gradskog parlamenta biće unapređen u narednom peripdu. Osim uvida u materijal, odbornici će ubuduće moći da glasaju elektronskim putem. Preko softvera koji će grad Novi Pazar dobiti od (UNDP-a), biće omogućen prenos uživo, što će podrazumevati još transparentniji rad Skupštine grada.

Poslednjih nekoliko skupštinskih zasedanja održanih po novom, elektronskom sistemu, ostvarena je ušteda u štampanju materijala. Prednosti ovog sistema rada su velike, a znače između ostalog efikasniji i transparentniji rad Skupštine. Odbornici lokalnog paralmenta će uz pomoć softvera, koji će dobiti od UNDP-a moći da iskoriste sve mogućnosti, od glasanja do prenosa uživo, a sve u cilju da se građanima omoguće informacije šta radi Skupština grada i na koji način donosi odluke.

“Softversko rešenje, koje će biti prateći deo elektronske skupštine finansiraće UNDP i mi ćemo ga dobiti potpuno besplatno. Specifičnosti, koje su potrebne našoj skupštini prilagodiće firma koja je radila softver. Odbornicima će znatno biti olakšan rad, a biće omogućeno da građani brže i bolje saznaju šta se sve dešava na Skupštini, što će značiti i bolju transparentnost. Planirano je da se projekat elektronske skupštine unapredi u narednom periodu, imaćemo direktan prenos, jer sistemom koji podržava ovaaj softver omogućena je konekcija i prenos uživo, što će građanima omogućiti direktano praćenje dešavanja u Skupštini grada”, rekao je član Gradskog veća Esad Fazlić.

Po uvođenju elektronske Skupštine, Novi Pazar je među prvima u Srbiji. Ideja o elektronskoj skupštini potekla je pre dve godine iz želje za unapređenjem rada lokalne samouprave.

 

Podeli