DruštvoVesti

Srbija među vodećim zemljama po obolevanju i smrtnosti od raka grlića materice

 Sa preko 1300 novoobolelih i približno 500 umrlih žena, rak grlića materice drugi je vodeći  uzrok obolevanja i četvrti je uzrok umiranja od raka među našom ženskom populacijom. U Srbiji svakoga dana najmanje jedna žena umre a četiri žene obole od raka grlića materice.Kako bi se zaštitile od ove opake bolesti, preventivni pregledi su upravo ono što redovno moraju raditi.

Potrebno je nekoliko godina da bi promene na grliću materice izazvane virusnom infekcijom koja dugo traje, prerasle u rak. Redovni pregledi imaju za cilj da promene na grliću materice pronađu rano, pre nego što nastane rak, onda kada mogu lako da se otklone. Načelnica odeljenja za primarnu zaštitu žena dr Mirsada Ličina, kaže da je  upravo u preventivi spas i poziva sve žene da dok su još zdrave i bez ikakvih simptoma obavezno urade ginekološki pregled, papa test, kolposkopiju i briseve jer se na taj način , ukoliko ih ima , na vreme mogu otkriti bilo kakve promene.

Kao prioritetan slučaj za pregled koji neće čekati dugo ima svaka žena kod koje je ustanovljeno da ima bradavice, koja je zaražena humanim papiloma virusom, ima pojačan sekret neprijatnog mirisa, koja ima ranice na grliću materice, koja u porodici ima nekog ko je već obolelo od karcinoma kao i one koje imaju neki pridruženi karcinom druge lokalizacije i takve žene su pod pojačanim nadzorom lekara. Ukoliko žena primeti da ima pojačano  krvarenje van menstrualnog ciklusa koji može biti i neredovan obavezno moraju potražiti pomoć ginekologa i na taj način sprečiti mogućnost pojave raka grlića materice.

B.V.

Podeli