U aprilu probni popis stanovništva u 51 gradu i opštini

Probni popis stanovništva, stanova i domaćinstava biće organizovan tokom aprila u 51 gradu i opštini među kojima je i 14 beogradskih, najavila je pomoćnica direktora za Sektor društvenih statistika Snežana Lakčević.

“Taj probni popis, tokom koga će postojati i dve novine u odnosu na poslednji iz 2011. uvod je u sveobuhvatni planiran za 2021”, rekla je Lakčević za Tanjug i dodala da će tim probnim popisom biti obuhvaćeno oko 20.000 domaćinstava i 50.000 ljudi.

Prema njenim rečima, tokom popisa pirkupljaće se informacije o stanovništvu – domaćinstvima, stanovima, ekonomskim i migratornim pitanjima, a deo njih ce se ticati i osoba sa invaliditetom.

Popis će se prvi put vršiti pomoću elektornskog obrasca i lapotova, kazala je Lakčević i dodala da se druga novina odnosi na mogućnost samopopisa preko interenta koju će imati građani Beograda, Novog Sada i Niša, prvih sedam dana aprila.

Planirano je da mogućnost samopopisivanja iskoristi 13.000 ljudi i 5.000 domaćinstava, rekla je ona. Građani bi trebalo da odgovore na sva pitanja, rekla je ona i dodala da ne moraju da se izjasne jedina na ona o veroispovesti i nacionalnosti.

Pred građanima biće i pitanja poput onih ko živi u domaćinstvu, kada je napravljena zgrada, da li ima lift, na kom spratu je stan, da li ima vodovod, kanalizaciju….

“Migratorni blok podrazumeva pitanja – da li ste se selili, da li oduvek živite tu, da li ste živeli u inostranstvu, koliko dugo, zašto se vratili, da li imate državljansto Srbije, neke druge zemlje …”, kazala je Lakčević. Prema njenim rečima, među pitanjima su i ona o bračnom stautsu, broju živo rođene dece, školskoj spremi…

izvor: Tanjug

Podeli