Kultura

Direkcija za Turke i srodne narode posjetila Muzej “Ras”

Delegacija Direkcije za Turke i srodne narode u inostranstvu u okviru boravka u Novom Pazaru posjetila je novopazarski Muzej i upoznala se sa dijelom narodnog blaga i materijalne kulture koji se čuvaju u ovoj ustanovi. Članovi delegacije su u Novom Pazaru zbog realizacije projekta Blakanske omladinske škole, i projektne saradnje sa NVO “Svetionik”, a upoznavanje sa kulturnim bogatstvom grada predstavlja prateći program posjete.

Nakon obilaska Grada, Državnog univerziteta i različitih kulturnih institucija predstavnici Direkcije za Turke i srodne narode u inostranstvu upoznali su dio  materijalne zaostavštine u novopazarskom Muzeju “Ras”.

” Obišli smo grad i oduševljeni smo onim što smo vidjeli.  Posebno sam zadovoljan što smo u muzeju vidjeli bogatstvo eksponata iz različitih perioda sa ovog prostora. Već sam dolazio u Novi Pazara s obzirom da realizacija projekata Balkanske škole traje dvije godine. Moj utisak je da je Novi Pazar mnogo ljepši  u proljeće “, kaže Medin Aslan

” Izrazili su veliko zadovoljstvo onim što su vidjeli kao zadovoljstvo brojem eksponata i bogatstvom našeg muzeja”, rekao je tom prilikom direktor Muzaja “Ras”, Fuad Baćićanin.

 

Podeli