DruštvoVesti

RTO Sandžaka na Forumu za razvoj turizma na Mokroj gori

Regionalna turistička organizacija Sandžaka je učestvovala na prvom sastanku Foruma za razvoj turizma na Mokroj gori, koji je održan u Tutinu. Kako je najavljeno, RTO Sandžaka će intezivno učestovati na svim radionicama na projektu zajedno sa svim akterima, a pre svega radiće na promociji planine Mokra gora i opštineTutin.

Prema rečima direktora Regionalne turističke organizacije Sandžaka Harisa Gegića, ova organizacija daje podršku ralizaciji projekta ‘’Planina Mokra gora – neotkriveni biser’’, jer je to, kako je istkao, poželjna destinacija za domaće ali i strane turiste; te da pruža mogućnost razvoja različitih turističkih proizvoda u okviru aktivnog odmora na Pešterskoj visoravni u prekrasnim prirodnim planinskim pejzažima, netaknutih šuma I jedinstvene lepote.

Ovaj prekogranični regionalni projekat “Planina Mokra gora – neotkriveni biser na Via Dinarica stazi” sprovode: Institut za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER) i Regionalna Razvojna Agencija Sandžaka “SEDA” u saradnji sa opštinom Tutin, NGO Marimangat iz Peći i Planinarskim klubom “Ahmica” iz Rožaja. Prvi sastanak foruma u Tutinu okupio je predstavnike opština, lokalnih turističkih organizacija, planinarskih i sportskih klubova, turističkih agencija i nevladinih organizacija iz opština koje zajednički dele ovu planinu: Rožaje, Peć, Istok, Zubin Potok i Tutin. Projektom se želi uspostaviti saradnja između opštinskih zvaničnika, turističke privrede i lokalnih zajednica, kako bi se zajednički radilo na razvoju turizma i promociji planine Mokre gore kao jedinstvene turističke destinacije koja pruža atraktivne sadržaje za aktivni odmor.

U okviru projekta radiće se na uspostavljanju nove trase Via Dinarica planinarske staze od Prokletija i Hajle preko cele Mokre gore do vrha Berim, njenog krajnjeg istočnog dela. Pored toga – prema rečima direktora Regionalne turističke organizacije Sandžaka, Harisa Gegića, projektom će se podržati stvaranje i promocija turističkih proizvoda koji će predstavljati jedinstveno multikulturno iskustvo u prelepom prirodnom ambijentu planine Mokra gora, koja je takođe poznata i pod nazivom “lepotica Balkana”. Značajni deo projekta će se odnositi na uspostavljanje saradnje između lokalnih zajednica, što će doprineti sveukupnom privrednom razvoju i regionalnoj saradnji na ovom delu Balkana- kaže Gegić.

Projekat će trajati do početka juna 2019. godine, a finasira se nepovratnim sredstvima dodeljenim u okviru Projekta za razvoj i promociju turizma koji finansira Evropska unija a provodi Savet za regionalnu saradnju.

Podeli