Ekonomska škola dobila novog direktora

Ministar Mladen Šarčević imenovao je danas novog direktora Ekonomsko-trgovinske škole u Novom Pazaru. Novi direktor ove srednje škole je profesor informatike u Ugostiteljsko-turističkoj školi u Novom Pazaru, Ivan Veljković. On je na funkciju direktora zamenio profesora fizičke kulture, Seada Ljajića, čiju je smenu ministar Šarčević najavio prošle godine. Kako nezvanično saznajemo od izvora iz kolektiva škole bivši direktor je vršio pritisak na zaposlene kako bi on bio jedini kandidat za direktora iz reda zaposlenih, pa su se tako, pored njega, na konkursu koji je objavljen prošle godine prijavili Veljković iz Ugostiteljske škole i Redžović iz osnovne škole “Desanka Maksimović”.

Ljajić je na glasanju za direktora škole dobio podršku od 114 radnika te obrazovne ustanove, dok je za Veljkovića glasalo osam, a za Redžovića šest. Međutim, ministar Šarčević doneo je odluku, nakon tri preporuke Agencije za borbu protiv korupcije, da ne potpiše saglasnost sada već bivšem direktoru Ekonomske škole. Protiv Ljajića Agencija je dva puta donosila preporuku za razrešenje sa javne funkcije. Prvi put to se dogodilo u oktobru 2016., jer je zaposlio sina i ćerku člana školskog odbora, a drugi ove godine u septembru, jer je, kako se navodi u Rešenju Agencije zaposlio svoju rođaku.

Agencija je 29. decembra podnela krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Pazaru protiv Ljajića zbog sumnje da je kao javni funkcioner izvršio krivično delo propisano članom 72. Zakona o Agenciji. Za “funkcionera koji ne prijavi imovinu ili daje lažne podatke o imovini, u nameri da prikrije podatke o imovini” propisana je kazna zatvora od šest meseci do pet godina.

Institut odloženog krivičnog gonjenja primenjen je u slučaju Seada Ljajića, direktora Ekonomsko – trgovinske škole iz Novog Pazara. Protiv njega je Osnovno javno tužilaštvo u tom gradu odbacilo krivičnu prijavu, koju je podnela Agencija zbog neprijavljivanje imovine ili davanja lažnih podataka o imovini. Ljajić je bio u obavezi da uplati svega 50.000 dinara „u humanitarne svrhe na ime Vlade Srbije“.

Podeli