Kultura

Sa umetničkog simpozijuma Kraljevine Jordan, minijatura Paše Gicić Zekić pripala jordanskom vojnom oficiru

Simpozijum umetnika ,,River and lemon,,  u Ibridu   okupio je 20 internacionalnih slikara iz Evrope, Azije i Afrike. Srbiju je bojama Novog Pazara predstavljala akademska umetnica Paša Gicić Zekić, čiji je  umetnički izraz  na izložbama u toj Kraljevini posebno zapžen i nagrađen.

,,Sarađivali smo sa različitim ministarstvima i relevantnim institucijama Kraljevine Jordan, koje su nam omogućile najbolje uslove za rad i kreativno stvaranje. Dve velike izložbe, u organizaciji Art gallery Today  i   Al Rowad assoction of plastic Art, za sve nas značajne. Poseban doživljaj, izložba u vojnoj bazi Kraljevine, gde je po legendi pre 2000 godina na Galilejskom jezeru boravio Isa a.s (Isus Hrist). 

To je važno vojno i istorijsko mesto. Jezero je dobio ime po drugom caru Rimskoga carstva – Tiberiusu.

Mnogi istoričari dolaze ovde jer je po predanju Isa a.s.  (Isus Hrist) hodao po vodi ovog jezera. U blizini je pronašao i pozvao pet ribara koji su odlučili poći za njim,te su postali njegovi učenici.

Galilejsko jezero je također poznato kao mjesto na kojem je Isa a.s. nahranio pet hiljada ljudi,  a na brdu iznad njega njega održao je Govor na gori.

Izlagati na obali jezera Tiberius  gde se sastaju Libanon, Palestina, Sirija i Jordan, u blizini  reke Jordan je sirovo nadahnuće za buduće umetničko stvaranje. 

Moja minijatura je otišla u ruke oficira jordanske vojske, a slika Limun i reka finansijerki izložbe Majidi Shwayat.

  Druga izložba je održana u vili Sulejman Al Ghezwi (Abu Ali) . Jordan je divan, Salahudinova  palata, distrikt Shamaliyah, Mar Elias, njihova kultura, tradicija i način života su takođe umetnost. 

Jordan toliko mnogo  ulaže u umetnost i brine o umetnicma, da smo se svi osećali kao deo kraljevske porodice. Nezaboravno iskustvo, u jednom od najlepših mesta na svetu.

Posebno sam zahvalana organizatorima Khalilu Kofagiu , Azemu Alkofahiu i Hekmatu Khalilu,, rekla je mlada umetnica Paša Gicić, koja je Profesor likovne kulture ETŠ i asistent na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru.

Naziv umetničkog simpozijuma ,,River and Lemon,,, najbolje opisuje zemlju citrusa i istorije, koju godišnje posećuje više miliona turista, a koja je atraktivna i za posetioce  iz Srbije.

Podeli