Društvo

Godišnjica od renoviranja porodilišta u Novom Pazaru

Realizacijom projekta rekonsturkcije i opremanja Ginekološko-akušerskog odjeljenja Opšte bolnice u Novom Pazaru prije godinu dana značajno je poboljšana zdravstvena zaštita u sandžačkoj regiji, posebno ako se uzme u obzir da je novopazarsko porodilište četvrto u Srbiji po broju porođaja, rekao je pomoćnik načelnika te klinike doktor Sead Šačić u razgovoru za Anadoly Agency (AA).

Novi Pazar je grad u kojem se na godišnjem nivou realizuje veliki broj porođaja, između 2.200 i 2.500. Ginekološko-akušersko odjeljenje u ovom gradu osnovano je 1954. godine i na godišnjem nivou pruža usluge za više od 300.000 stanovnika.

Šačić je, prenoseći svoja iskustva i utiske o radu obnovljenog porodilišta, rekao da se godinu dana poslije zvaničnog otvaranja odjeljenja pokazalo koliko je bio važan i uspješan projekat koji je relizirala Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA), zajedno sa Fondacijom “Dragica Nikolić” i u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije, Gradom Novim Pazarom i upravom Opšte bolnice u Novom Pazaru.

“Maksimalno smo opremljeni, uslovi u kojima radimo su značajno bolji nego što su ranije bili. Uspevamo da nivo zdravstvene usluge koju pružamo bude znatno veći nego pre renoviranja odeljenja. To je za dobrobit pacijenata, ali je i nama koji radimo na odeljenju olakšalo rad u velikoj meri”, kaže Šačić.

Inače, projekat rekonstrukcije novopazarskog porodilišta je pokrenut u cilju sprečavanja umiranja beba tokom porođaja, u saradnji TIKA-e i Fondacije “Dragica Nikolić”, osnovane od strane supruge bivšeg predsjednika Srbije. U prvoj etapi izvršena je izrada projekta. Građevniski radovi su počeli u ljeto 2015. godine, a krajem 2016. Novi Pazar je već bio bogatiji za jedno od najbolje opremljenih i najsavremenijih ginekološko-akušerskih odeljenja u Srbiji.

U okviru projekta rekonsturkcije Ginekološko-akušerskog odeljenja koji se prostire na površini od 1.500 kvadratnih metara, rekonsturisane su bolničke sobe, formirane su porodiljske jedinice, obnovljene su dvije operacione sale, porodiljske sobe, liftovi, ventilacioni i sistem medicinskog gasa, kako bi se omogućilo pružanje usluga u savremenim uslovima. Takođe, obnovljenom odjeljenju ginekologije TIKA je donirala neophodnu medicinsku opremu i namještaj.

Rekonsturkcija i opremanje Ginekološko-akušerskog odjeljenja Opšte bolnice u Novom Pazaru koštala je 1,8 miliona eura.

Ovo odjeljenje je u oktobru 2017. godine, tokom zvanične posjete predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana Srbiji, koji je tom prilikom posjetio i Novi Pazar, zajedno sa zvaničnicima Srbije i Dragicom Nikolić, otvorila supruga turskog predsjednika Emine Erdogan.

Na odjeljenju je angažirano oko sedamdesetero medicinskih radnika, među kojima i dvadeset ljekara ginekologa, akušera i neonatologa.

– Smanjen procenat komplikacija kod novorođenčadi – 

“Procenat komplikacija i procenat postnatalnih problema koji su se ranije viđali na našem odeljenju vezano za neonatuse (novorođenčad) je značajano smanjen i to je jedan pokazatelj značaja renoviranja našeg odeljenja. Ovo odeljenje pokriva široko područje, zbrinjava pacijente i s područja Tutina i Sjenice, a Raška, Lešak, Leposavić gravitiraju k nama. To je veliko područje”, pojasnio je dr. Šačić.

Prema njegovim riječima, znantno su poboljšani uslovi za rad medicinskog i ostalog osoblja. Pored namještaja i kompletne medicinske opreme, dobili su četiri opremljene porođajne sale, jednu salu za carske rezove i još dvije operacione sale za ginekološke operacije.

Takođe su opremljeni sredstvima za laparaskopske operacije, čime je pacijentima omogućenao da ne odlaze u druge medicinske centre, a ovdašnjim ljekarima i osoblju da se stručno usavršavaju i sami obavljaju te vrste operacija.

Prenoseći lična iskustva i zapažanja, poznati novopazarski ginekolog dodaje i da su porođajni stolovi na ovom odjeljenju bili stari i do pedeset godina, a sada su, pored pružanja medicinskih usluga, pacijentkinje zadovoljne i atmosferom na odjeljenju.

“Zahvaljujući renoviranju, uspeli smo da organizujemo posao tako da budu svi zadovoljnji. Najbitnije je da radimo na edukaciji mladih kolega. Imamo četiri mlada lekara koji su na specijalizaciji. Pretendujemo da budemo regionalni centar i pružamo uslugu kao i ostali
regionalni centri u Srbiji”, zaključio je dr. Šačić.

– Porodilje zadovoljne uslovima – 

Sabina Sinanović je imala treći porođaj na ovom odjeljenju i kaže da, za razliku od ranijih godina, uslovi su izuzetni.

“Izuzetni su kauči, kreveci za bebe, oprema za njih. Dovoljno je sve”, kazala je Sabina.

Jelena Isak rodila je drugo dijete na novom odjeljenju. Zadovoljna je uslovima i zdravstvenom zaštitom na odjeljenju. Kaže da je “sve fenomenalno”.

“Sve, stvarno sve, osoblje, doktori. Higijena posebno, to je na zavidnom nivou. Ne znam kako je ranije bilo, ali sada je sve fenomenalno. Svi smo oduševljeni. Zadovoljni smo svi”, ocjenjuje Jelena i poručuje budućim majkama da ih na ovom porodilištu očekuju idealni uslovi.

Direktor Opšte bolnice u Novom Pazaru i bivši gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović je, kao pedijatar, bio jedan od inicijatora da se izgradi i opremi novopazarsko porodilište.

“Danas, godinu dana poslije radova, može da se priča koliko je to i zašto je značajno. Grad Novi Pazar i Opšta bolnica Novi Pazar imaju veliku korist od jednog takvog odeljenja, kao jednog od savremenijih u našoj zemlji. Nije objekat i nije oprema to što neko odeljenje čini kvalitetnim i bitnim, to su ljudi koji rade na tom odeljenju. Zaposleni daju sve od sebe da se naša bolnica digne na jedan veći nivo, da postanemo ozbiljna regionalna opšta bolnica”, kazao je dr. Mahmutović.

Podsjeća da sa TIKA-om od ranije postoji izuzetna saradnja te da je, između ostalog, u
ovom gradu TIKA mnogo pomogla i sprovela niz projekata među kojima i izgradnju i opremanje dvije savremene osnovne škole.

Potpisivanje ugovora sa ministrom zdravlja i ozbiljnim klinikama ide u prilog namjeri da se u Novi Pazar dovedu ozbiljna imena, da rade, edukuju i izvode složene operacije, za šta postoje uslovi.

Kao primjer je naveo eksperta ginekologa iz prestižne beogradske klinike “Narodni front” koji je tokom šest radnih dana u Novom Pazaru uradio 38 složenih laparaskopskih operacija i, koji će, zbog postojećih uslova, nastaviti u narednom periodi da operiše u Novom Pazaru.

– Bez obnove ne bi bilo uslova za složene intervencije –

“Da nije odeljenje u takvom stanju, da nije Turska razvojna agencija uložila sredstva i napravila od ovog ozbiljno odeljenje, teško da bi se takve intervencije izvodile. Nama je želja da ginekologija ima sopstvene operacione sale, kao što sada ima, sopstvenu intenzivnu negu. Uslovi su kvalitetni i dobri. Broj porođaja koji se kod nas kreće između dvije i dvije i po hiljade govori u prilog da ovo
odeljenje treba da ima ovo što je i dobilo”, podvukao je Mahmutović, izrazivši očekivanje da će u narednom periodu biti realizirano još projekata uz saradnju sa Turskom, Evropskom unijom i Ministarstvom zdravlja Republike Srbije.

Prema razvojnim projektima, Opšta bolnica na prvom mjestu ima angio salu kako bi se, ukazuje Mahmutović, vršile hitne kardiološke intervencije. Cilj takvog projekta je da se spase životi ljudima u teškim i urgentnim stanjima.

“Pod broj jedan je angio sala i rješavanje stanja akutnog infarkta. Infarkt i moždani udar su pod broj jedan uzroci smrtnosti u ovom regionu, ali i celoj zemlji. Mi ćemo u narednom periodu ta dva projekta probati da realizujemo. Od ortopedije, koju ovde imamo, nam je želja da napravimo regionalni trauma centar, uz pomoć velike klinike za Ortopedske bolesti Banjica, koji će kadrovski i na svaki drugi način pomagati naše odeljenje. Želimo da puno naših mladih doktora edukujemo na pravi način i da, na kraju, kada budemo želeli da imamo jedan ozbiljan centar, imamo izgrađen veliki hirurški blok sa svim vrstama hirurgije koje bi na ovom prostoru mogle da budu rađene”, zaključio je Mahmutović.

Pored Preševa, Bujanovca i Novog Sada, Novi Pazar, Sjenica i Tutin su vodeći u prirodnom priraštaju od ukupno 169 općina u Srbiji u 2017. godini.

Sa 2.347 novorođene djece upisane u matičnu knjigu za 2017. godinu, Novi Pazar je, u odnosu na broj stanovnika, šampion u Srbiji. S prosečnom starošću od 33 godine i s oko 120 hiljada stanovnika, Novi Pazar važi i za “najmlađi” grad u regiji.

Izvor: Anadolu Agency

M. H.

Podeli