Rahić: RIK očigledno favorizuje listu okupljenu oko Muamera Zukorlića

Predstavnici dve lista “Samoopredeljenje -- dr Sulejman Ugljanin” i “Vakat je”- prof. dr Sait Kačapor” demonstrativno su napustili sednicu Republičke izborne komisije na kojoj je bilo reči o organizacionim pitanjima i izboru članova biračkih odbora. Kako je rekao ovlašćeni predstavnik liste “Vakat je” -- prof dr Sait Kačapor”, Esad Rahić sednicu je napustio jer je bio svedok kako je istakao očiglednog favorizovanja liste okupljene oko Muamera Zukorlića.

“Želimo da Bošnjački narod na ove izbore izadje po pravilima definisanim u uputstvu za izbore za BNV, a ne po nekim lex specialis pravilima, odnosno da naš narod uvek ima nekakav poseban tretman. Svedoci smo nekih slučajnih rečenica izgovorenih od zvaničnika da su gledali ko je od predloženih članova u radnim telima opština i gradova u Sandžaku, ko je potpisao za koju listu podršku, što je građansko pravo svakoga lica, i da su na osnovu toga, vrlo zanimljivo, dopunjavali spisak, sa pripadnicima partije Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića, za kije oni nikada nisu čuli, jer ih samo mi znamo u Sandžaku. Upravo su ta lica, kao dopunska lica izabrana da budu članovi radnih tela. Naš je zaključak da organi ove države imaju jednu režimsku listu i dve samostalne liste. Lista koja je izabrana je lista oko Muamera Zukorlića jer se u Pazaru događaju i druge zanimljive stvari. Kako jedna lista ima sredstva da nudi građanima da će im asfaltirati 18 ulica, kako samo lider jedne liste ima pristup televizijam asa nacionalnom frekvencijom dok za predstavnike sa naše liste nije data prilika da se predstavimo. Očigledno je da je vlast izabrala jednog čoveka i jednu listu. RIK i vlast nisu prihvatili jednu činjenicu koju će im dokazati građani Sandžaka odnosno Bošnjaci jer će dati većinsko poverenje listi “Vakat je” dok će ona lista koja je favorizovana pokazati koliko je slaba i koliko ima minornu podršku u Sandžaku” -- rekao je Esad Rahić.

Rahić je istakao da se nada da se na području centralne Srbije Matici Bošnjačkoj neće “nadomestiti” ti glasovi koj nisu dobijeni u Sandžaku jer se “zna koliko malo Bošnjaka, onih stvarnih Bošnjaka, živi u centralnoj Srbiji”.

Izbori za BNV biće održani 4.novembra.

Podeli