Društvo

Transparentnost Srbija sa Gradom Novim Pazarom počela izradu lokalnog antikorupcijskog plana

Organizacija Transparentnost Srbija počela je, u saradnji sa Gradom Novim Pazarom, izradu lokalnog antikorupcijskog plana. Tim povodom sutra i prekosutra Transparentnost Srbija  i Radna grupa koju je formirao Grad, počeće u Novom Pazaru, analizu prve četiri oblasti iz modela lokalnog antikorupcijskog plana, koji je predložila odnosno izradila Agencija za borbu protiv korupcije.

Ovi planovi predstavljaju dokumente kojima se identifikuju nadležnosti i oblasti, propisi i procedure koji su rizični za nastanak različitih oblika korupcije i kojima se predlažu načini za upravljanje ovim rizicima, odnosno načini za njihovo otklanjanje.

Lokalni antikorupcijski plan se pravi u skladu sa modelom koji je izadila Agencija za borbu protiv korupcije u saradnji sa Stalnom konferencijom opština i gradova i sadrži 16 različitih oblasti koje su ponuđene opštinama i gradovima da izaberu najbolje mjere u skladu sa svojim lokalnim stanjem i politikama.

“Na dnevnom redu ova dva dana biće oblasti koje se tiču povećane transparentnosti  u procesu usvajanja propisa, zatim upravljanje sukobom interesa na lokalnom nivou , zaštite uzbunjivača i otklanjanje rizika od korupcije u postojećem sistemu, upravljanja javnim preduzećima i ustanovama koje osniva grad odnosno opština na lokalnom nivou. Kako je predviđeno modelom na izradi lokalnog antikorupcijskog plana, veoma je važno da u njegovoj izradi učestvuju organizacije civilnog društva, predstavnici medija na lokalnom nivou ali i svi zainteresovani za pojedinu oblast. Ovim putem Trasnparentnost Srbija poziva sve zainteresovane strane koji žele prisustvovati određenim sjednicama da se prijave Gradu Novom Pazaru ili Transparentnosti Srbija. Svi koji se prijave biće pozvani .” kazala je u izjavi za RTV Novi Pazar Zlata Đorđević iz Trasparentnosti Srbija.

Svi događaji će biti održani u Kulturnom centru Novi Pazar sa početkom u 9 sati.

E. Mašović

 

Podeli