Društvo

Sve spremno za Novi pravilnik

Od 5.jula važiće nova pravila na tehničkim pregledima vozila. Vlasnici tehničkih pregleda već znaju koje su to obaveze i uveliko se pripremaju za njihovo sprovođenje. Puna primena novog Pravilnika o tehničkim pregledima biće sprovedena u naredne tri godine.

Novi Pravilnik o tehničkom pregledu motornih vozila doživeo je izmene posle punih 30 godina. Od 5. jula na linijama tehničkih pregleda važiće nova pravila koja u početku predstavljaju prelazni period prema punoj primeni ovog Pravilnika.

Kao što je već objavljeno drugog tehničkog pregleda neće biti za vozila starija od 15 godina, ali će zato provera ispravnosti četvorotočkaša biti rigoroznija.

„Prilikom pregleda automobila vozačima više neće moći da se gleda kroz prste kao do sada jer će se kontrola vozila snimati, a pregled će trajati 35 minuta. Sa svih strana se gleda da li je vozilo oštećeno ili udareno. Proverava se i da li se vrata otvaraju, kao i ima li pojaseva koliko je propisano. Provera broja motora i šasije, kao i da li na automobilu ima korozije.Sva svetla i žmigavci moraju da rade jer je u suprotnom vozilo neispravno.

Meri se sila kočenja prednjih i zadnjih točkova.Proveravaju se trap, nosači motora i menjača“,kaže Nedžad Fehratović vlasnik tehničkog pregleda.

U svom četvorotočkašu morate da imate kutiju prve pomoći, koja se prva proverava na tehničkom pregledu. Zatamnjena stakla su dozvoljena samo ukoliko su fabrički ugrađena. Zatamnjena šoferšajbna nije dozvoljena ni u kom slučaju. I to nije sve. Puna primena Pravilnika očekuje ser za tri godine koliko traje rok za prilagođavanje postavljenim uslovima.

 

Podeli