DruštvoVesti

Lokalna samouprava nemoćna u odbrani spomenika

Zakonom o planiranju i izgradnji, koji je usvojen 2015.godine sve dozvole o radovima na spomenicima od izuzetnog značaja, kojima pripada i Arap džamija dobija se od Ministatrstva građevinarstva. O nelegalnim i nestručnim radovima na restauraciji Arap džamije, grad Novi Pazar je obavestio republičku inspekciju koja je pre dva dana i intervenisala.

Sva pravila i uslovi građenja spomenika isključivo se dobijaju od republičkih institucija, tako da je lokalna samouprava nemoćna u odbrani Arap džamije, čija je rekonstrucija ovih dana  i počela. Gradski arhitekta Elvir Hamidović kaže da su propisi jasno definisani novim Zakonom o planiranju i izgradnji.

Hamidović kaže da je lokalna samouprava sve propise jasno definisala i u planu detaljne regulacije Stare čaršije.

Rukovodilac Odjeljenja za inspekcijske poslove Mensur Bulić kaže da u proceduri dobijanja građevinskih dozvola Gard Novi Pazar nema nikakvih ingerencija.

Kakav je zapisnik republička inspekcija sačinila pre dva dana u Arap džamiji, da li su radovi zaustavljeni, da li su oni koji su prekršili zakon kažnjeni još uvek ne znamo. Kamerom smo danas zabeležili da je džamija otkrivena, ali se radovi ne izvode. Da li će država ćutati, kao i kod divlje gradnje Fakulteta za islamske studije ostaje da se vidi.

Podeli