Društvo

Najlepši poklon meštanima sela Vuča

U selu Vuča na granici Srbije i Crne Gore otvorena je džamija, čiju je izgradnju sam finansirao meštanin, koji živi u Austriji Džemal Šahić. Otvaranju su prisustvovali predstavnici tutinske vlasti, Rožaja, Islamske zajednice  Crne Gore, a nastupio je i hor Mehmet Fatih.

Sa džamije u selu Vuča na granici Srbije i Crne Gore prvi put se čuo ezan, koji je izazvao suze radosnice kod svih žitelja. Na manifestaciji, koja je upriličena povodom otvaranja prisustvovali su meštani u velikom broju, ali i gosti iz obe zemlje.

Vakif ovog objekta Džemal Šahić kaže da je izgradnjom džamije ispunio svoj dugogodišnji san. Sredstva je obezbedio on, a svoju radnu snagu nisu štedeli svi meštani, koji su želeli da uoči meseca Ramazana završe objekat.

Sadrija Dacić vakif je nekoliko objekata kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Živi i radi u Nemačkoj, ali je došao da prisustvuje otvaranju džamije u selu, gde je odrastao.

Reis  Rifat efendija Fejzić kaže da džamije treba graditi onako kako mesto zahteva, te da je ovaj verski objekat upravo takav.

“Ne postoje prepreke između Srbijei Crne Gore kad ljudi dignu prepreke iz svojih srca, kada se lični interesi ostave po strani onda sve  funkkciniše dobro. Na otvaranju su sprisutvovali predstavnici lokalnih samouprava Rožaja i Tutina bez ikakvih problema. To je žalosno, imamo ljude sa obe granice predstavnike lokalnih vlasti, koji mogu da funkcionišu i da se dobro razumeju, a da mi koji bi trebali da budemo primer njima to isto ne možemo da uradimo”, kazao je Fejzić.

Meštani zahvaljuju Šahiću što nije zaboravio svoj rodni kraj i omogućio im da dobiju džamiju.

Džamija u selu Vuča pripada Islamskoj zajednici Crne Gore. Ovaj objekat otvoren je uz dove i ilahije hora Mehmet Fatih iz Rožaja.

 

Podeli