Društvo

Tribina u susret Danu žena

U susret 8.martu, Međunarodnom danu žena, gradski Savet za rodnu ravnopravnost i jednake mogućnosti, organizovao je u foajeu Kulturnog centra tribinu posvećenu prazniku žena. Cilj je da se ukaže na suštinsko značenje i istorijat ovog datuma.

Dan žena ne odlikuju samo pokloni, cveće i jednodnevna pažnja. To je dan kada se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog pola. Tribina u susret 8.martu je i organizovana sa ciljem da se skrene pažnja na pravo značenje i istorijat Međunarodnog dana žena.

”Mi želimo ovom tribinom da pokažemo da ovaj praznik nije samo šarenilo na ulicama, stihovi posvećeni majci, devojci, supruzi… već ima i dublje značenje i veoma interesantnu istoriju. Sa našim panelistkinjama mi večeras oživljavamo sećanje na istoriju borbe žena za ljudska prava i oživljavamo sećanje na određene žene koje su ušle u istoriju i koje su nama danas prokrčile put i pokazale da su žene zaista ravnopravni članovi ovog društva”, rekla je predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost i jednake mogućnosti Banina Muderizović.

Tribina je okupila članice Saveta za rodnu ravnopravnost ali i, predstavnice pravosuiđa, Ministarstva unutrašnjih poslova, Gradske uprave i nevladinog sektora. 8.mart su, od 1975.godine, koja je proglašena Međunarodnom godinom žene, Ujedinjene nacije počele službeno obeležavati kao Međunarodni dan žena.

S.Lj.

Podeli