Politika

SNP: Jednakost i ravnopravnost pri odabiru nastave

Iz Sandžačke narodne partije sa današnje konferencije za medije ohrabrili su roditelje bošnjačke nacionalnosti da prilikom upisa djece u prvi razred odaberu nastavu na bosanskom jeziku. Oni ističu da je država omogućila školovanje na maternjem jeziku, te da benefite za koje su se borile mnoge generacije treba koristiti.

Jedan od političkih principa SNP-a je i očuvanje tradicije, vjerskog i nacionalnog identiteta, stoga oni ističu važnost upisa djece bošnjačke nacionalnosti na nastavu na bosanskom jeziku.

„Želimo da pružimo jednakost i ravnopravnost pri odabiru nastave. Mi znamo da je jezik stub jednog naroda, ako nema jezika nema ni naroda. Roditelji bošnjačke nacionalnosti treba da znaju da je nastava na bosanskom u jednakosti sa nastavom na srpskom, priče koje su zlonamjerne i imaju za cilj zaplašiti roditelje padaju u vodu”, rekao je sekretar SNP Bahrija Sijarić.

Nastavu je kočilo i to što su se, kažu, udžbenici vraćali zbog pojmova koji oduvijek određuju nacionalni i kulturni identitet Bošnjaka, uključujući i termin Sandžak, kao i o njihovom korišćenje u rukopisima udžbenika na bosanskom jeziku.

“Takođe smatramo da ne smije da se dozvoli opstrukcija onima koji su u nastavi na bosanskom da se udžbenici vraćaju i kasne samo zato što imaju u upotrebi termin Sandžak. To ne smije da se radi i ne smije da se ponovi ne može da nam drugi određuju kako se mi zovemo i kako nazivamo prostor gde živimo. Sandžak je kao termin postojao kroz celu historiju Sandžak i sada postoji i Sandžak će uvijek postojati”, rekao je on.

A. Ni.

 

Podeli