Društvo

Uredno grejanje do kraja sezone

U jeku grejne sezone korisnici Gradske toplane uredno su snabdeveni toplotnom energijom, a tako će biti i ubuduće – najavljuju iz ovog javnog komunalnog preduzeća. Energenata ima u dovoljnim količinama u rezervi, kao i kapaciteta za potencijalne nove korisnike. Unapređenjem usluga, poboljšana je i naplata poslednjih godina, ali, kako kažu nadležni, još uvek nije na zadovoljavajućem nivou.

Da projekat rekonstrukcije grejnog sistema, koji je Grad Novi Pazar realizovao uz podršku nemačke KFW banke i Ministarstva energetike, već treću sezonu daje dobre rezltate, potvđuju i korisnici Gradske toplane. Stanovi su im, kažu, bili topli i u danima prvih ozbiljnijih temperaturnih minusa u sezoni.

’’Oni koji razmišljaju da se pnovo priključe na grejanje, mogu podneti zahtev, jer Toplana ima dovoljno kapaciteta za nove korisnike, kao i energenata za uredno snabdevanje do kraja sezone’’, rekla je za RTV Novi Pazar PR Gradske toplane, Sadija Ganević.

Iako je unapređenje usluge uslovilo i bolju naplatu, ukupna potraživanja iznose 164 miliona, od čega najveći deo, oko 126 miliona dinara Toplani duguju fizička lica.

’’Naplata je poboljšana u odnosu na predhone godine, ali još nije na zadovoljavajućem nivou’’, kaže Ganević.

Budućnost grejnog sistema je u obnovljivim izvorima energije i projektima energetske efikasnosti. U Novom Pazaru je i po tom pitanju napraviljen značajan pomak.

Pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara zadužen za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije, Faruk Suljević rekao je da Novi Pazar nastavlja saradnju sa partnerima iz predhodnog projekta, nemačkom KFW bankom, Ministarstvom energetike ali i Kancelarijom za javna ulaganja, I kada je u pitanju izgradnja toplane na biomasu.

Kao podsticaj projektima energetske efikasnosti, i primer odgovornog ponašanja prema životnoj sredini, u Upravi grada planiraju i formiranje fonda za te namene. Izgradnjom toplane na biomasu, kako je objasnio Suljević, gostujući u emisiji Odgovor, postojeća toplana na mazut neće odmah prestati sa radom, već će, kako se planira u bliskoj perspektivi, postati alternativni izvor toplotne energije.

S.Lj.

 

Podeli