Društvo

Počeli sistematski pregledi za prvake

Danas je počeo sistematski pregled za upis u prvi razred osnovne škole i trajaće do 20. marta 2018. godine. Načelnica Dečijeg dispanzera dr Vesna Despotović kaže da je veoma važno da se roditelji pridržavaju datuma naznačenog u pozivu koji dobiju, kako bi se izbegle gužve.

Sistemastski pregled za đake prvake i ove godine počeli su krajem januara. Ovim pregledom su obuhvaćena deca rođena od 1. marta. 2011. god. do 28. februara 2012. god. Prema rečima načelnice Dečijeg dispanzera dr Vesne Despotović ove godine bi trebalo oko 1400 dece da se pregleda.  Sistematski pregled obuhvata nekoliko pregleda kod određenih specijalista.

“Roditelji su dužni da dođu u sedam sati kod svog izabranog lekara, gde će dobiti upute za loboratoriju, očnog i ušnog lekara, kao i za razvojno savetovalište gde se javljaju psihologu, somatopedu i logopedu. Takođe je obavezno odraditi i EKG dvanaetokanalnog aparata”, istakla je Despotović.

Završni pregled nakon svih obavljenih kod pomenutih specijalista je kod izabranog pedijatra. Koji će pregledati celokupne organe i organske sisteme deteta.

“Kad sve to završe, dolaze kod svog izabranog pedijatra gde se meri telesna visina, telesna težina i pritisak. Izabrani lekar vrši preglede po sistemima gde dete dobija potvrdu da je sposobno za odlazak u školu” objasnila je Despotović.

Ona je naglasila da je najbolje doći na datum sistematskog pregleda koji je tačno određen za svaku školu. Takođe je istakla da će ukoliko je dete zdravo poslati ga na redovnu drugu revakcinaciju gde će se primati vakcina protiv malih boginja, morbila i Rubeole, vakcina protiv difterije i tetanus kao i vakcina protiv dečije paralize.

A. Ademović

 

Podeli