Snežni haos– zavejana sela, nema struje

Sneg jakog intenziteta, koji je u poslednja 24 sata padao na području opštine Ivanjica, izazvao je probleme u snabdevanju strujom u nekoliko planinskih sela.

Otežan je i saobraćaj prema višim i planinskim delovima te opštine.

Bez struje su ostala planinska sela Osonice i Luka i naselje Lučka Reka, zbog vlažnog snega koji je pokidao visokonaponske vodove, rečeno je agenciji Beta u Elektrodistribuciji Čačka, koja pokriva i opštinu Ivanjica.

Dežurne ekipe su na terenu i očekuje se da će sva sela u toku dana dobiti struju.

Svi državni i opštinski putevi su sinoć očišćeni, a od jutros se čiste seoski, nekategorisani putevi, rečeno je agenciji Beta u opštinskoj upravi Ivanjice.

Visina snežnog pokrivača na gradskom području Ivanjice je između pet i sedam centimetara, u brdskim predelima od 10 do 15 centimetara, dok je na planinskim predelima Ivanjice i preko 20 centimetara.

Snežne padavine praćene jakim vetrom zavejale su tokom noći gotovo sve putne pravce ka selima na teritoriji Sjenice.

Direkor Javnog preduzeća za uređenje građevinskog zemljišta Rasim Jahić rekao je radiju Sto plus da je deset njihovih mašina na terenu i da je počelo čišćenje puteva ka selima.

“Neizvesno je kada će posao biti završen jer to u velikoj meri zavisi od vremenskih prilika i konfiguracije terena. Za razliku od seoskih područja, situacija je povoljnija u gradu gde se saobraćaj odvija normalno”, dodao je Jahić.

Meteorološka stanica u Sjenici izmerila je debljinu snežnog pokrivača od 17 centimetara, a iz te ustanove dodaju da je tokom noći vetar dostizao brizinu od 50 kilometara na čas.

Izvor: B92

Podeli