Rusija ponovno zabranila uvoz jabuka iz BiH

Ruska Federacija od danas je ponovo uvela zabranu za uvoz jabuka iz BiH nakon što su utvrđene nepravilnosti u radu jedne kompanije iz Bijeljine kojajabuke prvo uvezla iz Poljske, a zatim ih izvezla u Rusiju. Pošiljku jabuka pratio je fitosanitarni certifikat koji je izdao fitosanitarni inspektor Brčko distrikta.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, održao je tokom dana hitne konsultacije s nadležnim tijelima u povodu uvođenja zabrane izvoza jabuka iz BiH u Rusku Federaciju.

Ministar Šarović je istakao da su zloupotrebe u trgovini voćem s Ruskom Federacijom direktna posljedica lošeg sistema kontrole kojeg je nužno hitno unaprijediti kako bi bio efikasan da slične slučajeve brzo prepoznaje, rješava i sankcioniše.

„Kako bi spriječili dalje zloupotrebe i velike štete za poljoprivredni sektor koje ozbiljno ugrožavaju ekonomiju zemlje i utiču na kredibilitet i ugled Bosne i Hercegovine zatražio sam, od nadležnih institucija, da odmah unaprijede sistem registra izvoznika voća i povrća u Rusku Federaciju kao i podignu na veći nivo odgovornosti fitosanitarne inspekcije koje izdaju fitosanitarne certifikate, kao i Privrednih komora koje imaju važnu ulogu u izdavanju dokumenata o domaćem porijeklu proizvoda. Slične upute dao sam i Upravi za zaštitu zdravlja bilja BiH. Ponovni povratak na rusko tržište biće težak i on, prije svega, zavisi od pravovremenih i efikasnih mjera koje budemo precizirali i sproveli. U tom smislu zatražio sam pokretanje odgovornosti i sankcionisanje odgovornih u ovom konkretnom slučaju a obzirom da se radi o ozbiljnim zloupotrebama i falsifikovanjima javnih isprava smatram nužnim angažovanje i drugih nadležnih organa“ istakao je ministar Šarović.

Šarović je istakao da se tokom dana nastavljaju razgovori na ovu temu sa nadležnim entitetskim institucijama, a očekuje se skoro zakazivanje sastanka sa ruskom stranom.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Podeli