Društvo

Forum 10 : Analiza modela obrazovanja na bosanskom jeziku

„Analiza modela obrazovanja na bosanskom jeziku u Sandžaku – segregativna politika ili interkulturalni pristup”naziv je projekta, koji je Akademska inicijativa Forum 10 realizovala u poslednjih 7 meseci. Tokom razgovora sa roditeljima šest sandžačkih opština došlo se do zaključka da se stavovi prosvetnih radnika i roditelja u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici potpuno se razlikuju od onih u Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši.

Tokom novembra i decembra 2017. godine Akademska inicijativa „Forum 10″ realizovala je ukupno 10 grupa, u okviru kojih su obavljeni razgovori sa prosvetnim radnicima i roditeljima u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici, Prijepolju, Priboju i Novoj Varoš. O tome kako doživljavaju dosadašnji proces implementacije ove nastave, iz šest sandžačkih opština svoje mišljenje je izrazilo je  više od 80 prosvetnih radnika  i roditelja.

Predstavnici Foruma 10, upoznali su novinare o dosadašnjim rezultatima i izazovima sa kojima se lokalne zajednice suočavaju kada je u pitanju implementacija modela obrazovanja na bosanskom jeziku u školama u Sandžaku. Ispred ove nevladine organizacije Fahrudin Kladničanin je najavio da će rezultati biti dostupni i predstavljeni krajem januara.

“Tokom ovih meseci analizirali smo stanje na terenu nakon četiri godine od uvođenja nastave na bosanskom jeziku da bi to široj zajednici, a pre svih BNV kao ključnoj instituciji, pomoglo u daljem fokusiranju na obrazovnu politiku Bošnjaka”, kaže Kladničanin.

Projekat „Analiza modela obrazovanja na bosanskom jeziku u Sandžaku – segregativna politika ili interkulturalni pristup” Akademska inicijativa „Forum 10″ realizuje uz podršku Fondacije za otvoreno društvo u Srbiji.

Podeli