Društvo

Šta znaš o Evropskoj uniji

Uz podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i EU info centra, i za učenike četvrtog razreda novopazarske srednje Ugostiteljsko-turističke škole organizovano je predavanje i kviz pod nazivom ”Šta znaš o Evropskoj uniji”. Cilj je da se mladima približe evropske vrednosti i da se upoznaju sa ključnim pojmovima i dostignućima Evropske unije.

Kviz predavanje je bazirano na pitanjima koja se tiču istorije Evropske unije, njenog razvoja i proširenja, a obuhvaćene su i teme o odnosima Srbije i Evropske unije, i nezaobilaznim aktuelnim pregovorima o članstrvu.

Događaj je organizovan u okviru aktivnosti Tima Evropa Srbija, a sa mladima je razgovarao Teo Taraniš.

‘’Mladi srednjoškolci pokazali su danas zanimljive rezultate. Pokazali su da imaju izvestan stepen znanja o EU. Ideja je da se njihovo znanje poboljša, unapredi i proširi kako bi adekvatnije mogli da prate ceo proces u kome se naša zemlja nalazi’’, kaže član Tima Evropa Srbija, Teo Taraniš.

Slična predavanja predhodno su održana i za učenike novopazarske Gimnazije i Ekonomsko – trgovinske škole. U planu su i ostale srednje škole, a ono što potom sledi, kažu organizatori, su i debate o konkretnim poglavljima u pregovorima Srbije sa Evropskom unijom, gde će i mladi iz Novog Pazara imati priliku da iskažu svoje mišljenje i stavove.

S.Lj.

Podeli