SDA Sandžaka osuđuje govor mržnje prema Bošnjacima

SDA Sandžaka, kao bošnjačka parlamentarna stranka, najoštrije osuđuje govor mržnje prema bošnjačkom narodu i njihovim legitimnim predstavnicima i institucijama od strane – kako se navodi u saopštenju za javnost iz ove stranke – ministra Vojske Srbije Aleksandra Vulina i Ministarstva policije, upravo onih na čije je ponašanje i neprijateljsko djelovanje prema Bošnjacima u Sandžaku i upozorio predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

U saopštenju se navodi da – državni vrh srpske države, po ko zna koji put, prijetnjama, pa i silom, reaguje na legitimne zahtjeve i iznijete argumente najvišeg predstavničkog tijela Bošnjaka u Republici Srbiji. Sve to, zajedno sa izazivanjem mržnje prema bošnjačkom narodu, za krajnji cilj ima isključenje Bošnjaka iz političkog života Srbije.

Ovakve prijetnje i govor mržnje grubo ugrožavaju pravo građana i njihovih legitimnih predstavnika na slobodu, pravnu sigurnost, jednakost pred zakonom, slobodu izražavanja i političkog organizovanja. Takva država, ne samo da ne zaslužuje članstvo u EU, već ni status kandidata.

SDA Sandžaka očekuje od EU i Srbije da hitno pristupe rješavanju zahtjeva Bošnjačkog nacionalnog vijeća i kroz reviziju akcionog plana za poglavlja 23 i 24 uvrste zahtjeve legitimnih predstavnika Bošnjaka za rješavanje svih zločina nad Bošnjacima u Sandžaku i drugih nagomilanih problema sa kojima se Bošnjaci decenijama suočavaju.

Također, pozivamo EU i Vladu Srbije da pokrenu konkretne korake ka trajnom rješavanju statusa Sandžaka, u skladu sa rezultatima referenduma, kao legitimnim zahtjevom za ostvarivanje prava svih građana Sandžaka koji traže slobodu mirnim putem”, stoji u saopštenju za javnost SDA Sandžaka.

Podeli