Ljajić: Turskim investitorima otvorena vrata

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kazao je gostujući na RTS-u da je poseta turskog predsednika Srbiji važna zbog privlačenja investicija ali i turskih turista koji su izbili na prvo mesto po broju dolazaka. Ljajić je dodao da su cene mesa u Turskoj veće i da je interes naših proizvođača da više ulažu u stočarsku proizvodnju.

Potpredsednik Vlade i ministar Rasim Ljajić kazao je gostujući na RTS-u da se mnogo toga promenilo u odnosima Srbije i Turske nakon dvodnevne posete njenog predsednika Redžepa Taipa Erdogana. Podsećamo da je tokom prošlonedeljne posete potpisano preko dvadeset sporazuma i Deklaracija o osnivanju visokog saveta za saradnju dve zemlje što je u velikoj meri uticalo na ekonomske i političke odnose dve zemlje.

“Ja pratim ili sam radio na unapređenju ekonomskih odnosa dve zemlje i nije bilo lako. Srbija je bila glavna vest u turskim medijima ova dva dana i bitno je što se menja slika Srbije u turskoj javnosti. Poseta turskog predsednika sa privrednicima je važna zbog privlačenja investicija ali i turskih turista koji su prvi put izbili na prvo mesto po broju dolazaka”, objašnjava Rasim Ljajić za RTS.

Ljajić je dalje objasnio da je prednost  Srbije u geografskoj bliskosti i kulturološkoj sličnosti sa Turskom.

“Sada i dobri lični odnosi predsednika Vučića i Erdogana otvaraju vrata privrednicima i oni ne treba da propuste ovu šansu”, istakao je Ljajić i dodao da su predsednici Turske i Srbije razgovarali o auto-putu Beograd–Sarajevo, odnosno Požega–Boljare.

“To jeste jedna od glavnih tema koja je otvorena, to je živ projekat. Šta će od toga biti, zavisi od sledećih koraka koje napravimo”, istakao je Ljajić i dodao da domaći privrednici moraju da iskoriste Sporazum o slobodnoj trgovini koji je proširen.

“Sada su otvorena vrata za turske investitore. Trgovinska razmena će ove godine biti blizu milijardu evra, a već imamo 14 odsto povećanja, iako dva i po puta više uvozimo nego što izvozimo. Naš izvoz će rasti i dostići 500 miliona koliko želimo da dostignemo”, kazao je Ljajić.

Na pitanje da li će biti dovoljno junećeg mesa za izvoz u Tursku jer je potpisan sporazum za izvoz pet tona, Ljajić je kazao da Srbija već ima 6.000 tona goveđeg mesa viška za izvoz i da je interes naših proizvođača da više ulažu u stočarsku proizvodnju.

“Očekujem nove investicije i ulaganja”, zaključio je Ljajić.

On je na kraju kazao da su realna očekivanja Razvojne agencije da će nakon potpisanih brojnih sporazuma i najave dolaska turskih investitora biti otvoreno 4.000 radnih mesta.

 

Senada Kalić / RTS

Podeli