Društvo

Besplatni pregledi građana pun pogodak

Više od 500 građana Novog Pazara iskoristilo je mogućnost besplatnih pregleda u Opštoj bolnici Novi Pazar u sklopu akcije ministarstva zdravlja koja je održana u celoj Srbiji. Besplatni ultrazvučni pregledi stomaka, ginekološki pregledi i utvrdjivanje PSA tumor markera privukli su veliki broj građana posebno onih bez zdravstvene knjižice koji su na ovaj način proverili svoje zdravstveno stanje. Građani su istakli značaj ovakvih akcija i poželeli da se ova praksa nastavi, želeći da što pre budu organizovani kardiološki pregledi.

Najviše gužve bilo je na ultrazvučnim pregledima stomaka, gde je u periodu od 8 do 12h pregledano više od 300 građana. Angažovana je cela radiološka služba, a najviše je bilo onih pacijenata koji nisu imali zdravstvene knjižice. Načelnik radiologije dr Jusuf Nuković istakao je da je bilo i onih pacijenata koji su prvi put bili na ovakvom pregledu i da su kod njih dijagnostifikovani određeni problemi za čiju sanaciju su upućeni na dalje lečenje.

Velika gužva zabeležena je i na ginekološkom odeljenju gde je pregledano oko 100 žena. Ginekolog dr Jasmina Hamidović zadovoljna je bila odzivom žena i napomenula da se svest Novopazarki polako podiže kada je u pitanju reproduktivno zdravlje.

Osim pomenutih pregleda građani su imali prillike da urade i PSA, odnosno specifični antigen prostate koji otkriva tumorske promene. Akcija besplatnih pregleda biće nastavljena i narednog meseca.

K.R.

Podeli