Pustite decu da skaču

Iako roditelji od dece često zahtevaju da budu mirna, istina je da pojačana fizička aktivnost na vaše dete može da ima pozitivan efekat. Prema rečima fizioterapeuta, motoriku treba razvijati od malih nogu kako se osoba tokom života ne bi susrela s problemima s kretanjem.

Sledeći put kada vaše dete bude poželelo da trčkara unaokolo, nemojte ga sprečavati u tome. Trčanje, hodanje, penjanje i druge vrste pokreta blagotvorno deluju na organizam mališana, razvijaju motoričke sposobnosti i ravnotežu.

Kako objašnjava Aleksandra Sekulić, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, s laganim vežbama treba početi od najranijeg uzrasta.

– Fizička aktivnost je važan deo čovekove svakodnevice, bilo da je u pitanju beba ili odrasla osoba. Kada je reč o najmlađima, moj savet roditeljima je da prouče motoriku deteta i stimulišu nivo na kojem se već nalazi. Pritom, ne treba forsirati bebu i terati je da unapred razvija određene sposobnosti jer tako može doći do deformiteta – kaže za „Blic“ Aleksandra Sekulić.

Ako beba još nije počela da sedi, nemojte je stavljati u sedeći položaj, čak ni ako zaostaje za svojim vršnjacima. Na taj način možete povrediti njenu kičmu ili uticati na to da se kičma krivi tokom odrastanja. Isto pravilo važi i za hodanje.

– Našim roditeljima je veoma važno da deca prohodaju što pre, pa na sve načine pokušavaju da ih nateraju na to. Većina dece zapravo prohoda tek u 14. ili 15. mesecu, pa zato ne treba da se zabrinete ako sa 10 meseci beba ne pokazuje takve sklonosti. Budite oprezni jer preteranim forsiranjem mišići koji su zdravi mogu da oslabe – kaže fizioterapeut.

Prema njenim rečima, aktivnost koja je preporučljiva na dnevnoj bazi jeste puženje.

– Deca koja u najranijem uzrastu često puze kasnije će biti spretnija u trčanju, penjanju i svakoj vrsti sporta. Majke su zabrinute misleći da je pod hladan i prljav, ali to se može prevazići postavljanjem prostirke. Odaberite jedan ćošak u stanu iz kojeg ćete ukloniti oštre predmete i podstičite dete da puzi. U nekom trenutku beba će se sama pridržati za nameštaj i uspraviti se, što je svakako bolje nego da je roditelji teraju na to. Tokom detetovog odrastanja polako počnite da uvodite odlazak u šetnju i navodite ga da koristi igračke kao što je lopta.

– Ne preporučujem korišćenje pomagala kao što je dubak, jer podstiče decu da nepravilno hodaju. Prema mojim saznanjima, takve stvari se u inostranstvu odavno više ne proizvode. Takođe treba izbegavati takozvani povodac za bebu, jer osim toga što deluje prilično nehumano, stimuliše bebu da se nepravilno oslanja na stopala i da konstantno juri za težištem, što opterećuje kukove – ističe Aleksandra Sekulić.

Deca bi tokom ranog razvoja trebalo što više da istražuju i vežbaju ravnotežu kako bi kasnije bila spretnija. Veoma je važno i to što fizička aktivnost utiče na razvoj nervnog sistema, kao i na jačanje obrazaca učenja.

– Najbolja vežba za ravnotežu je blago ljuljuškanje deteta levo-desno. Tako se razvijaju protektivne reakcije, odnosno tako dete uči da se odbrani od pada pružanjem ruku – kaže fizioterapeut.

Izvor: BLIC

Podeli