Društvo

Kontrola bolnica u čitavoj Srbiji

Zdravstvene komisije poslednjih dana utvrđuju koja je najveća boljka zdravstva u Srbiji.To je nastavak prošlogodišnje akcije kontrole zdravstvenih ustanova.O prvim utiscima,gostujući u jutarnjem  Dnevniku RTS-a,govorio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja,dr Meho Mahmutović  .

On je rekao da su na predlog ministra zdravlja Zlatibora Lončara,formirane  komisije koje su sastavljene od predsednika republičkih stručnih komisija a to su eksperti  u svojim oblastima.Ekipe su već počele da obilaze zdravstvene centre u Srbiji a kontrole su nenajavljene jer treba da se utvrdi kakva je trenutna situacija u bolnicama.

Mahmutović je istakao da ministar Lončar u poslednjih nekoliko godina pravi krupne korake u unapređenju zdravstva u smislu izgradnje novih ustanova,kupovine opreme i zapošljavanja kadra i da za to ima potpunu podršku Vlade Republike Srbije.Da li sve to pacijenti osećaju,da li postoji razlika u njihovom lečenju u odnosu na ranije,Mahmutović je kazao da veruje da nema pacijenta u Srbiji koji nije osetio napredak i da se nada da će stanje biti još bolje.

Prošlogodišnje kontrole su  imale drugi zadatak, da kontrolišu rad menadžmenta, kakva je organizacija posla, kako se vodi medicinska dokumentacija, kakva je higijena, i ona je donela  smenu 11 direktora bolnica i 17 direktora domova zdravlja a nekima je bio ostavljen rok da poprave situaciju u sistemu poslovanja. “Sada je druga vrsta kontrole, sada se gleda stručni nadzor, predstavnici republičkih stručnih komisija će obići svoje kolege iz tih oblasti da vide šta je to što njima treba, zašto se toliko pacijenata šalje u veće centre, da li je to nedostatak kadra, da li je to neznanje”, pojasnio je on.

Državni sekretar u Minisarstvu zdravlja dr Meho Mahmutović rekao je da se nada da će sadašnja kontrola pokazati dobre rezultate i dodao da će sve zdravstvene ustanove u Srbiji biti pod lupom ove Republičke inspekcije. O svakom obilasku, kako je dodao, biće obaveštavan ministar zdravlja.

 

B.B.

Podeli