Društvo

Hamidović: Gasovod će unaprijediti razvoj grada

Na sjednici Vlade Republike Srbije, koja je odžana 14. spetembra, donijeta je odluka o izgradnji gasovoda koji će povezivati opštine od Aleksandrovca do Tutina, a čime će ovaj značajan energent dobiti i Novi Pazar. Glavni gradski urbanista Novog Pazara, Elvir Hamidović, ističe da će gasovod znatno uticati na urbanistički razvoj grada, ekonomski život građana i potencijalne investitore.

Kako je predviđeno planom odluke gasovod će u budućnosti, sa ukupnom dužinom trase od 114 kilometara, povezivati područja od Aleksandrovca preko Brusa, Kopaonika, Raške sve do Novog Pazara i Tutina. Ovom odlukom predviđena je gasifikacija prostora koji do sada nije bio pokriven ovim važnim energentom, a koji će, naglašava glavni gradski urbanista, Elvir Hamidović, uticati na sam kvalitet života. Osim što će znatno smanjati troškove grijanja, sa gasovodom Novi Pazar će biti znatno atraktivniji grad za investitore, njihova ulaganja i razvoj biznisa.

” Prisustvo gasa u gradu Novom Pazaru predstavlja veoma važan faktor za sve buduće potencijalne investitore i ulagače u ovaj prostor. To je značajan faktor koji utiče i na cijenu proizvodnje, na cijenu grijanja, na cijenu održavanja jednog proizvodnog pogona. U svakom slučaju jedna jako pozitivna stvar koju je ministar Rasim Ljajić prepoznao. Oni su zajendo na sjednici Vlade Republike Srbije donijeli odluku o pristupanju izradi veoma važnog plana za čitavu teritoriju, a pogotovo za Novi Pazar,” rekao je glavni urbanista grada Elvir Hamidović.

Hamidović je kazo da za Novi Pazar dolazi bolje vrijeme i da će gasovod imati i svoj pozitivan ekološki efekat na čitavu okolinu.

Grad Novi Pazar je i prije četiri godine prepoznao važnost ovog projekta i već pripremio jednu stratešku analizu i plan unutrašnjeg sekundarnog razvoja grada u skladu sa izgradnjom gasovoda. Na ovaj način će se kompletirati infrastrukturna mreža gasovoda  Republike Srbije, ali će se omogućiti i njeno povezeivanje sa infrastrukturnim sistemima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Rumuniji, što će omogućiti i bolju razmjenu.

Podeli