Društvo

Učeničke stipendije i krediti

Konkurs za predavanje dokumentacije za učeničke stipendije ili kredite počeo je prvog septembra i trajaće do 30. Do sada je dokumentaciju predalo oko 450 učenika a očekuje se, do kraja konkursa, da će ih biti oko 800, istakao je načelnik Odeljenja za društvene delatnosti Azem Hajdarević.

Kako bi konkurisali za učeničku stipendiju ili kredit učenici moraju da ispune određene uslove koje je odredilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Prema rečima načelnika Odeljenja za društvene delatnosti Azema Hajdarevića, uslovi su uglavnom isti kao i prethodnih godina.

„Pre svega, roditelji, odnosno staratelji učenika, moraju biti državljani Republike Srbije i imati prebivalište na teritoriji RS. Osim osnovnog zahteva, podnosi se odgovarajuća dokumentacija iz socio-ekonomaskih uslova i proseka ocene kako bi oni koji konkurišu ušli u krug rangiranja i ostvarivanja ovog prava“, kazao je Hajdarević.

On je naglasio da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnologije razvoja odredilo i posebne uslove za određenu grupu učenika.

„Dobija se 0.30 bodova za učenike čija primanja roditelja su do 20 odsto od republičkog proseka. 0,15 bodova dobija onaj učenik  čiji roditelji imaju primanja veća od 20 a manja od 40 odsto, a gde su primanja iznad republičkog proseka tu se bodovi ne dobijaju. Tako da se može često desiti da učenik koji ima lošiji uspeh, a zbog ovih primanja, dobije stipendiju a onaj bolji učenik, odnosno, skroz odličan, ne dobije“, dodao je Hajdarević.

Takođe,  prema njegovim rečima, određen broj bodova dobijaju učenici koji potiču iz jednoroditeljskih porodica, onih bez roditelja, ili romskih porodica, kao i učenici sa invaliditetom. Oni treba da imaju prosek 3,5 kako bi ispunili uslove i ušli u krug za rangiranje, kazao je Hajdarević.

A. Ademović

Podeli