Društvo

Biševac: Strategija održivog razvoja najznačajniji dokument

Grad Novi Pazar dobiće u narednih šest mjeseci Strategiju održivog razvoja za period do 2027. godine. Početak izrade Strategije okupio je na sastanku u Gradskoj upravi sve relevantne činioce koji će raditi na izradi dokumenta kojim će biti definisani strateški ciljevi i prioriteti za narednih deset godina.

Strategijom održivog razvoja biće utvrđena misija i vizija grada Novog Pazara, kao i prioriteti te strateški ciljevi grada koji će biti usaglašeni sa potrebama građana. Misija, odnosno uloga koju Novi Pazar ima, tiče se odgovornog i transparentnog upravljanja javnim poslovima i Gradskom upravom, radi zadovoljavanja svih interesa i potreba građana, kao i poštovanje principa jednakih šansi. Takođe, riječ je i o konstantnom unapređenju kvaliteta života i uslova za konkurentan, inovativan i održiv razvoj. Novi Pazar će se na ovaj način pozicionirati kao savremena evropska regija i privredni, obrazovni, turistički i kulturni centar ovog dijela zemlje. Prema ocjeni gradonačenika Novog Pazara Nihata Biševca, riječ je o najznačajnijem dokumentu na koji će se oslanjati sve naredne važne odluke i strategije.

U izradi Strategije održivog razvoja učestvovaće relevantne organizacije i udruženja te nadlježna odjeljenja Gradske uprave Novog Pazara. Poziv da sugestijama i prijedlozima učestvuju u izradi ovog važnog dokumenta upućen je i stručnoj javnosti, odnosno svim zainteresovanim građanima i institucijama.

Kako je predviđeno, strategija može da posluži za apliciranje kod mnogih razvojnih pristupnih fondova Evropske unije.

A. Ni.

Podeli